Kultúra

2017.04.21. 13:05

Bécsben járt a Csepregi Vegyeskar Egyesület, a Vocal Spirit és a Csepregi Csicsergők

A kórusokat az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete hívta meg: a Collegium Hungaricumban megrendezett Arany János-szavalóversenyen léphettek fel több műsorszámmal.

Ölbei Lívia

A Collegium Hungaricum Bécs szívében, a gyönyörű Duna-kanális közelében található. A hatalmas üvegépületek között lelhető fel az a gyöngyszem, amelynek homlokzatán a piros-fehér-zöld zászló hivatott jelezni az összetartó magyar közösséget, valamint a Balassi Intézet bécsi épületét.

A bejáratnál rögtön egy bronzból készült Petőfi-szobor várta az érkezőket, körülötte gyermekrajzok és virágok sokasága jelezte a kötődést és a tiszteletet. Nemzeti ünnepünk - 1848. március 15. - ereje, tisztelete és hatása átitatta az épületet. Ebbe a felemelő közegbe érkezett a Csepregi Vegyeskar Egyesület a Vocal Spirit Show-kórussal és a Csepregi Csicsergőkkel. A három együttes nyitotta meg az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete által meghirdetett szavalóversenyt az Arany János-emlékév jegyében. A nyitódal - Gyulai István: Örökségünk - a kórusok közös énekével, koreográfiájával, nemzetiszínű szalagokkal összefoglalta azt az érzést, érzetet, szeretetet, eszmét és küzdelmet, amelyet a külhoni magyarok nap mint nap átélnek, hogy magyarságukat idegen környezetben is megtartsák. A produkció végén a bécsi egyesület pedagógusaival kiegészülve szállt a magyar dal a teremben. A meghitt és felemelő pillanatok könnyeket csaltak sokak szemébe, megerősítve a dal mondanivalóját: "Megtanulom, megőrzöm, tanítom, továbbadom, a szüleim nyelvét a gyerekeim hangján elvenni nem hagyom".

A Csepregi Csicsergők, csepregi általános iskolások a gyermek korosztály versenyét nyitották meg Gazdag Erzsi és Horváth Rezső csodálatos Ringatójával, hatalmas sikerrel. A szavalóversenyre a legkisebbektől a nyugdíjaskorúakig jelentkeztek versenyzők, mintegy százan. Az óvodás korosztály magyar költők tavaszi verseivel és megzenésített gyermekversekkel, az idősebbek Arany János költeményeivel nevezhettek. A csepregi általános iskolások közül Gyurácz Boglárka vett részt a szavalóversenyen. Horváth Katalin tanárnő felkészítésével Arany János A vásárban című versét mondta el, szereplését vastaps kísérte.

A rendezvényt végül a Csepregi Vegyeskar Egyesület zárta egy megzenésített Petőfi-verssel és hatalmas sikerrel.

A külhoni magyarok feltétlen szeretete és tisztelete, az elhivatottság, amely a verseny kapcsán szinte tapintható volt, a vendégek magyar-ságérzetét is tovább erősítette. Jó volt Bécsben magyarnak lenni! Kancsó Zoltánné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!