Kultúra

2014.12.22. 11:50

Dickens és Mozart, gimnazisták és általános iskolások, drámapedagógia és játék

Szombathely, Csepreg - A Nagy Lajos Gimnázium drámajáték-csoportja Dickens Karácsonyi énekének egészen eredeti feldolgozásával készült a karácsonyra. Hát akkor emeljük kalapunkat! A csepregi színjáték tanszakosok és zeneiskolások mindeközben Mozarttal töltötték az időt.

Ölbei Lívia

Dickens Karácsonyi ének című kisregénye ezek szerint úgy hozzátartozik az ünnephez, mint a bejlgli meg a fenyőfa; vagy ha már az angolos hangulatnál tartunk, az ajtófélfára erősített fagyöngy. A szőrösszívű uzsorás, akinek szíve végül mégis fölenged – nincs is ennél szebb üzenet a szeretet ünnepére. Nem csoda, hogy készült a Dickens-történetből számtalan szebbnél szebb változat (még a Kacsamesék szerzői is merítettek Dickens forrásából). A Nagy Lajos Gimnázium 9. évfolyamos diákjai Németh Andrea drámatanár vezetésével, Sziráczky Rita táncművész, táncpedagógus, valamint a gitáros Várhelyi Zoltán és Nagy Judit tanárnő közreműködésével, „igazi összmunkában" létrehozták a saját Karácsonyi ének-változatukat, amelyben a jelen és a 19. csendül, vagy inkább koccan össze. Ez az a csoport, amelynek az órarendjében már benne van – a Nemzeti Tanterv előírásainak megfelelően – a dráma és tánc nevű tantárgy. Ezeken a drámaórákon készült az előadás, amely a korszerű színházi jelhasználat jegyében különféle kalapok bevetésével játssza el a Karácsonyi éneket.

Karácsonyi ének. Vigh Gergő, Sulyok Gergő, Kocsis Márton. Fotó: Unger Tamás

A rész szépen kifejezi az egészet. A kalaparzenált a Weöres Sándor Színház bocsátotta a gimnazisták rendelkezésére, ahogy Németh Andrea mondja, nem kellett sokszor kérni: a jelmeztár az első szóra megnyílt előttük. (Ők maguk is rendszeres látogatói a színháznak.) A drámapedagógia persze nem csak – talán nem is elsősorban – arra való, hogy az eszköztárára támaszkodva előadások szülessenek. De mindazok, akik részt vettek a Karácsonyi ének létrehozásában, nyilván nem csak – talán nem is elsősorban – színpadi tapasztalatokkal gazdagodtak.

Csepregi színjátékos tanszak: Ambrus Angelika, Gruber Anna, Horváth Hanna, Gaján Réka, Vígh Adrienn, Varga Viktória, Gyurácz Boglárka, Szabó Laura, Horváth Emma, Domnácsics Róza, Radics Patrik, Frank Rebeka, Zakariás Ivett, Horváth Mira, Felföldi Dzsenifer, Papp Lili, Svedics Sára, Péntek Regina, Domnácsics Márk, Bódi Marcell. Fotó: Csepregi iskola

Németh Andrea mindemellett a csepregi általános iskolában működő művészetoktatási intézmény színjáték szakirányának alapítója és vezetője, színjátszóival rendszeresen komoly fesztiválsikereket begyűjtve. Csepregen ezúttal Mozart éteri zenéje szolgáltatta az alapot a karácsonyi összművészeti tárgyjáték létrehozásához, a zeneiskola és a színjáték tanszak együttműködésében. A zeneiskolások egy Mozart-dal („Ah, vous dirai-je maman") zongora-variációit játszották, tanáraik több hangszeres átiratában. A színjátékos gyerekek jelenetekkel színesítették a zenei etűdöket. A bábokat is ők készítették, mondja Németh Andrea, kis segítséggel: H. Nagy Katalin és Pető Ferenc „Frédi" szívesen hozzájárult a sikerhez. A paraván ezúttal – mi másból – ajándékdobozokból készült, onnan bújtak elő, keltek életre a bábok. A jeleneteket versek fűzték össze. Ajándékként adták át a gyerekek a bemutatót a közönségnek, és aki azt hiszi, hogy ilyesmit nem lehet hazavinni, téved.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!