Kultúra

2016.12.14. 18:10

Diótörő - A karácsonyi álom

Szombathely - Jobb helyeken nincs karácsony Diótörő nélkül, és most Szombathely is ezek közé a helyek közé tartozik.

Ölbei Lívia

Ráadásul úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Csajkovszkij megunhatatlanul szép zenéjét a Savaria Szimfonikus Zenekar előadásában, Madaras Gergely vezényletével hallhatja a közönség, a hozzá tartozó balettet a színházi kötelékben 2014 óta működő soproni tánctársulat adja elő, William Fomin koreográfiájával.

Ez lesz a Szent Márton-bérlet 2. előadása december 21-én (szerda) 19 órától az őszi szezonban: de értelemszerűen nem a Bartók Teremben, hanem az Agora - MSH-ban.

Csajkovszkij-balett Fomin-rendezésben Szombathelyen Fotó: Soproni balett

A Diótörő Csajkovszkij utolsó színpadi műve, ősbemutatóját 1892. decemberében tartották Szentpéterváron. Azokat a mesebeli kulisszákat majd hozzáképzeljük, hozzáálmodjuk az előadáshoz, amely - E. T. A. Hoffmann meséje nyomán - úgyis az álmok és a valóság titokzatos kapcsolatából születik meg minden évben szerte a világon.

A szemkápráztató, hatalmas karácsonyfa közelében Marika álmodja meg a történetet, amely szabályos, békebeli karácsonyozással kezdődik. Vendégség, ajándékosztás, közös játék, boldog gyerekek és még boldogabb szülők. Csakhogy amikor leszáll az éj, minden megváltozik egy kicsit. A diótörőbáb életre kel, és megküzd a gyönyörű hercegnőért, aki valahonnan nagyon ismerős.

A Diótörő-előadás december 21-én ringatja karácsonyi hangulatba a szombathelyi közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!