Kultúra

2017.02.20. 19:31

Díszbemutató Enyedi Ildikóval

Szombathely - Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, friss Berlinale-nagydíjas filmjének díszbemutatóját még az országos premier előtt, február 28-án tartja meg az Agora - Savaria mozi. Vetítés után közönségtalálkozó: itt lesz a rendező, Enyedi Ildikó.

Ölbei Lívia

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) díjkiosztóján.

A rendező az elismerés átvételekor azt mondta, hogy egy annyira egyszerű filmet akartak készíteni, mint egy pohár víz, a munka mégis nagyon kemény volt. A legnehezebb az volt benne, hogy miként rejtsék el az alkotásban a film témáját, amely csak jószívű embereknek mutatkozik meg.

Győzelem! Enyedi Ildikó filmrendező az Arany Medvével Fotó: Agora - Savaria mozi

A Berlinalén nemcsak a zsűriről bizonyosodott be, hogy nagy szíve van, hanem a nézőkről is, akik csodálatosan fogadták az alkotást - tette hozzá a Simon mágus után 18 évvel új nagyjátékfilmmel visszatérő Enyedi Ildikó, aki a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is elnyerte a Berlinalén. Magyar alkotás eddig egyszer nyert Arany Medvét: Mészáros Márta Örökbefogadás című drámáját 1975-ben tüntették ki a Berlinale legfőbb elismerésével.

A Testről és lélekről egy vágóhíd gazdasági igazgatója és egy minőségellenőr - egy középkorú férfi és egy fiatal nő - kapcsolatát mutatja be. A két félénk, visszahúzódó személyiséget az köti össze, hogy ugyanazt a visszatérő álmot álmodják: szarvasok álmukban. Enyedi Ildikó alkotása az Inforg-M&M Film gyártásában, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült. Producerei Mécs Mónika mellett Muhi András és Mesterházy Ernő, operatőre Herbai Máté. Főszereplője Borbély Alexandra, a budapesti Katona József Színház társulatának tagja és Morcsányi Géza, akinek ez az első színészi alakítása (korábban évekig a Magvető Könyvkiadó igazgatója volt, műfordítóként is jelentős). A Testről és lélekről filmben a két főszereplőn kívül látható többek között Békés Itala, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Tenki Réka, Schneider Zoltán és Nagy Ervin is.

Az Arany Medve díjas alkotással nyitják meg február 26-án Budapesten a 3. Magyar Filmhetet, a magyar mozikban március 2-ától vetítik Enyedi Ildikó filmjét, akkor lesz az országos premier.

De nem Szombathelyen: itt már február 28-án megnézhetjük. A vetítés után pedig a rendezővel, Enyedi Ildikóval is találkozhatunk az Agora - Savaria moziban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!