Kultúra

2013.10.02. 10:00

Tóték-premier a Weöres Sándor Színházban

A nagyszínpadon a Szent György és Sárkánnyal kezdett, a kamaraszínpadon pénteken a Tótékkal folytatja a bérletes szezont a Weöres Sándor Színház.

Ölbei Lívia

Az Örkény-kisregény a nevét is megmondja annak az észak-magyarországi községnek, ahol a Tóték játszódik: Mátraszentanna. Ezt az ártatlanságot sugárzó nevet idézi az a virágmintás-folklorisztikus díszlet, amelyet Horgas Péter és Takács Lilla tervezett a szombathelyi Tóték-előadáshoz. A rendező, Ivo Krobot más elemeket is átvett az Örkény-tragikomédia kisregény-változatából. Például azt az „egypercest”, amely minihangjáték formájában bekeretezi az előadást. (Hogy kitől hangzik el, a közönség egészen biztosan gyorsan kitalálja.)

„Ha egy kígyó (ami ritkaság) fölfalja önmagát, marad-e utána kígyónyi űr? És olyan erőhatalom van-e, mely egy emberrel ember voltát megetethetné? Van? Nincs? Van? Fogas kérdés!”

Ezt a fogas kérdést feszegeti a Tóték szombathelyi előadása is: pénteken premier.

Pénteken 19 órakor Tótékpremier a Weöres Sándor Színház Márkus Emília Termében. Balról: Bajomi Nagy György (Tót tűzoltóparancsnok), Szabó Tibor (Őrnagy), Németh Judit (TótnéMariska), Csonka Szilvia (Ágika). (Fotó: Horváth Csaba)

Mostanában Tóték-reneszánsz tapasztalható, mondta Ivo Krobot még az olvasópróbán: „A világ mintha most érné utol az Örkény-darab abszurditását.” Szeptember utolsó vasárnapján mindenesetre a Csíki Játékszín a budapesti Katona József Színházban vendégszerepelt a saját, 2012-es Tóték-bemutatójával, Victor Ioan Frunza rendezésében. A szerző nevét viselő budapesti színház szintén tavaly, Örkény születésének századik évfordulóján mutatta be a Tótékat, a szövegkönyv a kisregény alapján készült. Ivo Krobot alapvetően megmaradt a tragikomédiánál, de félig-meddig láthatatlan talapzatként megtartotta a regényt is. A Tótékat általában kevesebb szereplővel játsszák, mint amennyit a drámában eredetileg Örkény mozgat; sok olyan előadást láthattunk, amelyben a három tagú család (Tóték) mellett csak az Őrnagy tűnik föl a színen. Ivo Krobot – és Duró Győző dramaturg – a rendszerint eltüntetett szereplők közül visszahozza a „rossz hírű nőt”, Gizi Gézánét, Vlahovics Edit személyében. (Itt érdemes a jelmeztervező,Berzsenyi Krisztina nevét megemlíteni!)

Gizi Gézáné egyelőre hajcsavarókkal, papucsban várja a hívást, itt van a páros számokat kedvelő Postás – Endrődy Krisztián –, a bajuszos Tót – Bajomi Nagy György –, a ruganyos járású Őrnagy – Szabó Tibor – is. Tótné Mariska – Németh Judit – arcán fénylő mosoly –, átrobog az aulán Ágika – Csonka Szilvia. Összpróba, a végkifejletig. De jó, hogy mindig tudod, mit kell csinálni – édes, jó Lajosom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!