Kultúra

2014.10.04. 06:36

Holdbeli csónakosok klubja

Szombathely – Mintha most lett volna, hogy a szombathelyi közgyűlés egyhangúlag, egyetlen tartózkodás és ellenszavazat nélkül rábólintott a színházalapításra, pedig ennek már hét éve. Pénteken, az évad első nagyszínpadi premierje után hatalmas tortákkal ünnepelt a Weöres Sándor Színház.

Ölbei Lívia

Illetve az ünneplés már korábban megkezdődött. Az Én és a kisöcsém-bemutató előtt az elmúlt hét év fotóiból, plakátjaiból válogatott Szín-tárlat fogadta a látogatót az Akacs 7. aulájában, ahol már nyoma sincs a helyőrségi művelődési ház retro-hangulatának, a régi falak-terek föloldódtak a fölújított, kibővített épület letisztult eleganciájában. Színházunk van, oszlopokkal! A színháznyitó 9700-bemutató után volt egy kis költözés, voltak előadások az MMIK-albérletben, aztán ünnepélyesen fölavattuk a színházzá varázsolt házat is, Az ember tragédiája-premierrel. Itt az Anconai szerelmesek plakátja idéz föl szép emlékeket (Béres Attila üde rendezése nagy siker volt a kezdetek kezdetén), ott a Szerelmes Balázs plakátja emlékeztet arra, hogy Czukor Balázs színészként is letette névjegyét a WSSz-ben, mielőtt „pályát módosított volna”: mostanában rendezőként hívja föl magára a figyelmet. Kinn vannak a díjak, amelyek azt jelzik, hogy Szombathely első, önálló társulattal bíró kőszínháza a szakma számára is bőven bejelentette létezését. A teljesség igénye nélkül: csörgősipkák a nyíregyházi Vidor Fesztiválról (például Jordán Tamásnak, aki a Vidoron éppen eredeti stand up-estjével aratott sikert), POSzT-díj a Mohácsi-féle Szent Iván-éji álomnak; és így tovább.

Öröm a színpadon: Balogh Lívia súgó, Nagy Cili színművész, Simonné Borsodi Mária öltöztető (Fotó: Unger Tamás)

A péntek esti premierközönségnek érzékelhetően jólesett az Én és a kisöcsém, amely Koltai Róbert rendezésében, Németh Judit idegenvezetésével szerelmes velencei társasutazásra viszi mindazokat, akik hajlandók lazán hátradőlni (férfi mellett vagy ablak mellett, tulajdonképpen mindegy is; bár azért ezt alaposan meg kell gondolni). Úgyhogy a tapsrend után tényleg emelkedett hangulatban léphetett színre Jordán Tamás igazgató, hogy sorra maga mellé szólítsa az est ünnepeltjeit. A színház támogatására, presztízsének növelésére létrehozott színházi szenátusnak (amely egyedülálló a maga nemében a magyarországi színházi palettán) első dolga volt megalapítani a Holdbeli csónakos-díjat, amelyről az előző évadban nyújtott teljesítmények alapján az idén már negyedszer szavazott a társulat. Tavaly az Opel Szentgotthárd is beszállt a jutalmazásba: a cég által fölajánlott különdíjjal. (Amely az ajándékcsomag mellett mi lehetne más, mint egy kis autóhasználat, tele tankkal.)



Az Opel-különdíj sorsáról egyfelől a társulat dönt: a színészek a technikai személyzet munkáját mérlegelik. A színészekről viszont – ki más – a közönség rendelkezik, internetes szavazással. A WSSz 2014-es Opel-különdíjasa tehát a társulat döntése nyomán: Simonné Borsodi Mária öltöztető. A közönség pedig úgy döntött, hogy a színészek közül Nagy Cilinek szavaz bizalmat, aki az Én és a kisöcsém esetlenül szépséges, csetlő-botló, egyúttal karakán Vadász Frici kisasszonyának utolsó bájos kosztümjében jött vissza, hogy átvegye az Opel-különdíjat, és fogadja a kollégák meg egykori egyetemi osztályfőnöke, mai igazgatója, Jordán Tamás gratulációját.

Aztán emelkedett a tét, a Holdbeli csónakos-díjak átadása következett. Ez a WSSz szakmai elismerése, amely igazi rangot vívott ki magának az elmúlt három évben. Az oklevél mellé pénzjutalom is jár, valamint Veres Gábor szobrászművész kisplasztikája. A Holdbeli csónakos-díjak sorsa mindig belső szavazással dől el. A színházi üzemet fönntartó, nélkülözhetetlen „háttérmunkások” közül ezúttal Balogh Lívia súgó és Kottán Éva fodrász került be a Holdbeli csónakosok klubjába; a díj történetében most először keletkezett szavazat-egyenlőség. (Kottán Éva sajnos nem tudott jelen lenni a díjátadón.)

A színészek közül pedig – Nagy Cilit érte az elismerés. Talán ez a legszebb: amikor a kinn és a benn, a közönség és a társulat értékítélete összeér.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!