Kultúra

2016.10.24. 15:40

Egy dunántúli gesztenyefáról - Korán vagy későn?

Körmend - Vehetjük hírképnek, hogy az októberi búcsúzónál szelíden kivirágzott egy körmendi vadgesztenyefa. De vehetjük költészetnek is, ki tudja, mikor járunk jobban. Vagy egyszerűen csak gyönyörködjünk.

Ölbei Lívia

Nem mandulafácska, hanem gesztenyefa, nem a télben, hanem az őszben. De azért eszünkbe hozza Janus Pannoniust, a latinul verselő 15. századi magyar humanistát, aki a télen szirmot bontó dunántúli mandulafácska képében természetesen a saját sorsát látta meg, a művelt költőét, aki túl korán érkezett: S íme virágzik a mandulafácska merészen a télben, Ám csodaszép rügyeit zuzmara fogja be majd! Mandulafám, kicsi Phyllis, nincs még fecske e tájon, Vagy hát oly nehezen vártad az ifju Tavaszt? A vers Weöres Sándor fordításában lett a miénk.

Szelíden és magányosan világít a gesztenyevirág a körmendi őszben. Tart, ameddig tart, a kép megvan. Gyönyörködjünk benne! Fotó: Szendi Péter

Most akkor korán vagy inkább későn lobbant-e lángra az a körmendi gesztenye a fasorban, amely hajdani május elsejéken virágba borulva kísérte a menetelőket? A múlt tavaszhoz képest késő, a jövő tavaszhoz képest korán, mindenképpen magányosan ebben a furcsa, megzavarodott világban. Bár a gesztenyevirágzás mindig váratlan. Az egyik pillanatban még semmi, a másikban hófehér tobzódás minden: lángszoknya, fátyol, ernyő. Váratlanul jelent meg az a magányos kis fehér gyertya is az egészen másféle októberi lángolásban. Piros levéltől vérző venyigék. A sárga csöndbe lázas vallomások. Szavak. Kiáltó, lángoló igék. Ez meg Kosztolányi. Most már csak egy hiányzik: a tragikus sorsát mindvégig a zsigereiben hordozó Radnóti Miklós - és a kicsi májusi imádság, hogy: Szirom borzong a fán, lehull. Fehérlő illatokkal alkonyul. A hegyről hűvös éj csorog, lépkednek benne lombos fasorok. Megbú a fázós kis meleg, vadgesztenyék gyertyái fénylenek.

Vadgesztenye gyertyája fénylik szelíden a sárga-barna csöndben, valaki meggyújtotta, világítani elevenekért és holtakért. Tart, ameddig tart. Valami béke. Valami borzalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!