Kultúra

2015.08.30. 05:56

Egy helyen minden, ami vasárnap történt a Karneválon

Munkatársaink ott voltak a Savaria Történelmi Karnevál minden fontos eseményén, így kínálunk képet vagy tudósítást valamelyik helyszínről.

Unger Tamás

Beérte a teknős a csigát!

Nem tanmese: tényleg plüssteknős érkezett a Fő térre, a Forum Színpad elé, oda ahol pénteken és szombaton ember méretű plüss csigával fotózkodtak a gyerekek.

Fotó: Bakos Ágnes

Most a zöld, sapkás teknősön volt a sor, hogy megmosolyogtassa az apróságokat (és túlélje a jelmezét a 30°C-os kánikulában).

A csiga autóbuszos cég, a teknős vasúttársaság kabalája. Egyik állat sem a sebességéről híres, sőt, úgyhogy lennének azért kérdéseim a szimbólumokkal kapcsolatban.

De a lényeg, hogy vidám perceket szereztek a gyerekeknek a karneváli forgatagban.

 

 

Olvasni jó – dedikáltatni még jobb

Könyvválogatással telt sok karneválozó vasárnap délelőttje, érthető: fel kell készülni a karnevál nélküli és egyre hűvösebb hétvégékre.

Nagy Bandó András előtt kígyóztak a sorok az utolsó karneváli délelőttön is, és nem sokkal távolabb Nagy Natália kínálta gyerekkönyveit. Nem csak gyönyörű kiadványokkal találkoztak a vásározók, hanem hasznos ajánlást is kaptak az érdeklődők, milyen korú gyereknek, mit olvassanak az anyukák.

Nemere István visszatérő karneválozó, ő sem maradt ki a sorból: puhakötésű könyveit hármasával vitték és dedikáltatták is a népszerű szerzővel.

Az írók a kánikulában is mosolyogtak és szignóztak, az ebédelni igyekvő karneválozók elégedetten pakolták táskáikba az olvasnivaló vásárfiát.

 

 

13:25:58

Savaria nem alszik

Nem csak a „nagy alma”, de úgy tűnik, karnevál idején Szombathely/Savaria sem tér nyugovóra egy percre sem.

Vasárnap délidőben is rengetegen fordultak meg az Öreg Város Vásárában. Sokan nem vesződtek a vasárnapi ebéddel, hiszen rendkívül változatos a karneváli gasztronómiai kínálat.

A programok helyszínein mintha mi sem történet volna az elmúlt napokban: tiszták az utcák, üresek a szemetesek – jól dolgozott a takarító személyzet. A feladatuk nem terjed túl a rendezvénytereken, így a központból kiérve azért látni szemét-nyomát a karneválozó tömegnek.

Fotó: Bakos Ágnes

14:45 Kalandváros muzsikusai

Amennyire a felnőttekről, ugyanúgy a gyerekekről is szól a fesztivál – csak éppen más napszakban J. A Kalandvár vasárnap is remek mókát nyújtott a legkisebbeknek, akik a képek tanúsága szerint a legmélyebb figyelemmel kísérték a zenebohócok hangos mókázását is. A figyelemért alaposan meg kell dolgozni, hiszen nincsen olyan csemete, aki félóránál tovább bírná egy helyen. A szülők mindenesetre legalább ennyi ideig fellélegezhetnek, és csillapíthatják az előző éjszaka sörtéri kilengései okozta fejfájást. (Unger Tamás)

 

16:15 Újabb harcok a Témaparkban

Ha látta a Történelmi Témaparkbeli korhű harctéri bemutatók egyikét, akkor azért kattintson ide, mert szerepelhet képeinken, amelyek vasárnap készültek. Ha nem látta, akkor pedig azért, hogy lássa, hogyan csap össze két magyar harcos. (Unger Tamás)

22:00 Viszlát, karnevál!

A záróceremónián, akárcsak a nyitón, dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere hozta el a karneváli lángot. A PASO forró hangulatú koncertje után még tovább nőtt a hőség, hiszen tűzjátékosok kápráztatták el a kitartót közönséget. Végül pedig a karnevál szervezői, közreműködői álltak fel a Fórum színpadra, hogy megköszönjék a közönség figyelmét és bejelentsék, hogy 2016 augusztusának végén is újra lesz Savaria Történelmi Karnevál. (Unger Tamás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!