Kultúra

2015.03.25. 12:25

Egy mozgalmas este a színpompás történelem festőjével

Szombathely - A „Miért szép?”-sorozat az első pillanattól kezdve működik: egy kis képzőművészet, egy kis irodalom, egy kis zene, mind élőben. Legközelebb Somogyi Győző festőművész lesz a fővendég.

Ölbei Lívia

Március 27-én (pénteken, különben a színház világnapján) 19 órakor Somogyi Győző Illusztrációk a Szigeti veszedelemhez című kiállításának megnyitójával, dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész ajánlásával folytatódik a „Miért szép?"-sorozat a WSSz-ben. Képzőművészet, irodalom és zene ezúttal a Márkus Emília Terembe randevúzik, a megszokott szereplők közreműködésével. Jordán Tamás az alkalomhoz illő verssel, Mérei Tamás zenével készül, Fűzfa Balázs – mint állandó vendég – irodalomtörténeti kontextusba helyezi az estét. Amelynek főszereplője mégiscsak Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész, aki Oroszy Csaba kérdéseire válaszol, miközben levetítik a róla készült – minden bizonnyal különleges – portréfilmet.

Oroszy Csaba festőművész és Kaczmarski Ági filmes-operatőr a „Miért szép?" műhelytitkaiból a Cafe Frei pódiumán. Fotó: Gombás Mónika/WSSz

Az összeszokott, kicsi, de erős stáb – Kaczmarski Ágnes filmes-operatőr, Oroszy Csaba és állandó segítőjük, Dömötör Katalin – természetesen Somogyi Győző otthonába, Salföldre is ellátogattak: a „Miért szép?" a műhelytitkok kifürkészésére esküdött föl. És mert magának a stábnak is vannak műhelytitkai, a legutóbbi SzínházSzerdán Oroszy Csabáék foglaltak helyet a Cafe Frei pódiumán, hogy saját műhelytitkaikba avassák be a népes közönséget. Még színész-simogatót is rendeztek. És persze szó esett a legújabb „Miért szép?"-este előkészületeiről.

Somogyi Győző maga is kutató, megörökítő alkat. Talán száz híres „hadtörténelmi személyiséget" bemutató színes arcképcsarnoka a legismertebb vállalkozása. Pénteken este pedig jön a Szigeti veszedelem.

Címkék#Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!