Kultúra

2017.01.20. 15:48

Egy nagy dallam lett a jánosházi ünnep – A magyar kultúráról szólt a délelőtt

Jánosháza – Ovisok, általános iskolások és az Animato Énekegyüttes adott műsort a magyar kultúra napja alkalmából a művelődési ház nagytermében. Közös énekléssel búcsúztak egymástól az ünneplők a zsúfolásig megtelt teremben.

Bakos Ágnes

„Erdő, erdő, de magas a teteje ” Kiderült, hogy mindenki ismeri ezt a Somogy megyében gyűjtött magyar népdalt, legalábbis a Jánosházán ünneplők közül. Mindenki együtt énekelte ugyanis az idén tízéves Animato Énekegyüttessel. Az iskolások összenevettek, egymásra vártak, de végül mindenki bekapcsolódott – és egy nagy dallam lett az egyórás program koronája.

Fotó: Illés Zsuzsa

A színvonalas, tényleg a magyar kultúráról szólt műsort az ovisok kezdték. Egy nagy „mondókafolyamot” adtak elő az ünneplőbe öltözött apróságok. El is játszottak a rigmusokat: babákkal, papírból formázott lovakkal. Előbb a lányoké, aztán a fiúké volt a főszerep, majd közös táncot és körjátékokat láthatott a közönség.

Hangszeres zene is szólt: a városban meghatározó intézmény, a zeneiskola növendékei jóvoltából.

A jánosházi diákok és tanáraik összefogtak: közös műsort zenés irodalmi műsort adtak a Batthyány Lajos Általános Iskola és a Szent Imre Általános Iskola tanulói. Volt olyan műsorelem, amikor hívószavakkal festették le a magyar kultúrát és Kölcsey Ferencet. A Himnusz első szakaszával kezdődött a műsoruk, aztán versszakonként váltva, együtt mondták el az egész verset.

Illés Zsuzsa, a művelődési ház vezetője moderálta a programot, bevezetőjében úgy fogalmazott: a magyar kultúra napja alkalom a nemzeti tudat erősítésére.

– Akarni kell megismerni a nemzeti kultúránk alapjait, és nem iskolai kötelezettségből – hangsúlyozta ünnepi beszédében Balhási Imréné, a jánosházi önkormányzat Kulturális Bizottsága elnöke. Beszélt arról is, hogy nemcsak a nemzet egészének, hanem minden városnak, minden településnek van kultúrtörténete, saját fontos alkotóelemeiből, alapköveiből. Kiemelte, hogy mennyire gazdag Jánosháza program-naptára: 23 rendezvény szerepel benne, ahol megmutathatják magukat a helyi tehetségek. Köszönetet mondott a magyar kultúra napja alkalmából a közösségi programok szervezőinek, a pedagógusoknak, és minden kultúrafogyasztó jánosházinak, akik részt vesznek a programokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!