Kultúra

2015.03.29. 17:39

Együtt a művészek lelkes falvaiból

Cák - 25 résztvevővel hetedszer rendezték meg vasárnap délután a kőszeghegyaljai kézművesek kiállítását.

Némethy Mária

A kultúrházban megrendezett hagyományőrző kiállítás résztvevőit Paukovics Józsefné polgármester köszöntötte, majd Éles Krisztina a Nemzeti Művelődési Intézettől elmondta: mivel sok művész, kézműves él itt és a környéken, Cákon egy programsorozatot indítanak el, amelyhez műhelyfoglalkozások kapcsolódnak. Ezután Tóth Csaba festőművész, a Savaria Egyetemi Központ tanára beszélt a megye kulturális háromszögeiről, a környéken élt jelentős művészekről, köztük V. Tóth Lászlóról, Ördögh Lászlóról, a Velemi Népművészeti Stúdióról, azokról az értékekről, amelyekre építeni lehet.

A műsorban elsőként nagymama és unokája, a bukovinai Tamás Magdaléna és Veres Mihaela előadásában csángó népdalokat hallott a szép számú közönség, utánuk a két hete Cákon élő Fődi Tibor fafaragó mester és nép-dalénekes énekelt gyönyörűen népdalokat, majd Horváthné Ávár Judit és Varga Albin vasi néptáncot adott elő.

Tóth Csaba, Éles Krisztina és Paukovics Józsefné a megnyitón. Fotó: Némethy Mária

A kiállításhoz kalácssütő verseny kapcsolódott, amelynek nyertese Kappel Alexandra lett, a második és harmadik helyet Mentes Katalin szerezte meg. A nagyböjti kalácskóstoló és koccintás után kis konferencián ismertették a Művészek lelkes falvai című pályázatot.

A kiállítást április 4-én zárják Cákon, ahol egyben megnyitják a műemléki pincesor éves programját egy „locsoló nyuszis" délutánnal.

Címkék#Cák

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!