Kultúra

2015.04.14. 17:13

Együtt büfizhettek a költővel - Interaktív mesekoncertet kínáltak Varró Danival

Ritmusra csámcsogás, szunyókálás a színpadon, büfizés: mindez belefér egy interaktív mesekoncert és „költősimogató” kereteibe, amúgy Varró Dani módra. Fűszerezve egy bohókás lánnyal és négy komolytalan zenésszel, az Eszterlánc mesezenekarral.

Tersztyánszky Krisztina

A városi könyvtár Olvasószemüveg programsorozata részeként kedden Varró Dániel József Attila-díjas költő látogatott a művelődési központba. A tehetséges és néha meghökkentő fiatal költő délelőtt a gyerekeknek kínált találkozót.

Vajon mi történik, ha csaknem kétszáz gyereket beültetnek egy színházterembe, hogy egy igazi költőt lássanak? Meglepő módon a siserehad már a függönyök összehúzására elcsendesedve várta a csodát. A költő nem egyedül érkezett. Előhírnöknek elküldte az Eszterlánc mesezenekart, és percek sem teltek el, máris dübörögtek a „Büki Eszterlánc Szimfonikusok” tapssal, csettintéssel, lábdobogással ütve a ritmust.

Hamarosan maga Varró Dani is megjelent lófarokba kötött hosszú, kócos hajával, poéta módjára egy asztal mellé ült, és időnként költeményeiből olvasott fel. Az egymást váltogató megzenésített és „natúr” gyerekversek remekül fonódtak egymásba, hiszen a költőnek zenei alap nélkül is minden verse csupa ritmus, humor és meghökkentő szójáték. Mondókáknak születtek, gyakorló apuka tollából, a gyerekeket nem volt nehéz bevonni a mókába.

Varró Dani kedd délelőtt a gyerekeket szórakoztatta Bükön (Fotó: Tersztyánszky Krisztina)

Egy órára megelevenedett az egész babavilág. A hétköznapok és a mesék: az evés és az alvás, a játék, a testrészek, az állatok, az autómárkák és a hercegnők, az egymással örök harcban álló és mégis összetartó kis- és nagytesók. A briliáns rímek és a leleményes előadásmód a nézőtéren ülő felnőtteket sem hagyták hidegen, sőt valószínűleg maguk az előadók is jól szórakoztak. A csúcspontot talán a baba pocakjába szorult büfi hányattatásainak érzékletes megjelenítése jelentette.

Délután Varró Dani felnőtt olvasóival is találkozott, bár a hangulat ekkor sem volt túl komolynak mondható. Hogy az apuka-költő honnan merít inspirációt, hogy mit gondol a modern költészet meghökkentő voltáról, a magyar nyelvről és a közelmúltban kipattant, személyét övező médiavitáról, azt rövidesen megtudhatják a Varró Dániellel készített interjúból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!