Kultúra

2014.04.18. 18:44

Elhervadt a sárga rózsa

Elhervadt a sárga rózsa, meghalt a mesélő. Csütörtökön nyolcvanhét éves korában, mexikóvárosi otthonában elhunyt a Nobel-díjas kolumbiai író, Gabriel García Márquez.

Nagy Ildikó

Sok minden eszembe jutott a halálhíre hallatán. Legelébb feleségét, Mercedest öleltem át gondolatban, aztán eszembe jutott kedvenc virága, a sárga rózsa, világos lenvászon öltönye és azok a bizonyos „kiszámolt homokszemek", amiket a világ egyik legszebb szerelmesregényéből ragadtunk ki magunknak, mert nagyon is igaznak gondoltuk. Aztán eszembe jutott az is, amit a csütörtökről írt egy 1948-as tárcájában. „... azt hiszem, a csütörtök még arra sem jó, hogy meghaljunk ezen a napon (...) Ha már mindenképpen rászántuk magunkat a halálra, legjobb lesz megvárni a pénteket, mert ezen a gyászos színezetű napon a halál közönségessége akár az elegancia megnyilvánulásának is hathat." Lám, csak azért sem várta meg a pénteket. Csütörtökön ment el – csendben, elegánsan. A történeteivel azonban itt marad közöttünk. Ott lesz minden ősz bajuszban, minden homokszemben és minden szál sárga rózsában. Adiós, Gabito!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!