Kultúra

2016.06.08. 13:57

Eligazodási pontok a világban - Tizenkilenc fiatal művész kiállítása nyílt meg a lövői kulturális központban

Lövő – Útjelzők címmel Balogh Patrik és művésztársai alkotásaiból nyílt kiállítás az elmúlt hét végén a Szolgáltató és Kulturális Központ kistermében. A képzőművészek bemutatkozását két költő és egy gitáros fiú tette teljessé.

Tersztyánszky Krisztina

Balogh Patrikról, a Lövőn élő sokoldalú alkotóról lapunk hasábjain is írtunk már. Lakóhelyének régi adóssága volt vele szemben, hogy a tehetséges grafikusnak-karikaturistának még nem rendeztek kiállítást. Patrik a felkérésre sajátos módon válaszolt. Párjával, az ugyancsak képzőművész Veres Katával úgy döntöttek, hogy megkeresik művész barátaikat, és felkérik őket egy közös kiállításra. A másfél tucatnyi ismerős örömmel fogadta az ötletet. Az egyikük egy írásában így fogalmaz: „Ha tehetitek, szervezzetek ti is minél több hasonló eseményt, dolgozzatok együtt és mutassátok meg, kik vagytok a képek mögött! Szervezzetek közös programokat, osszátok meg tapasztalatotokat! Ne maradjatok mindig egyedül a vászonnal!"

Balogh Patrik a mennyiségileg is magával ragadó kiállításon.

A többhetes lázas előkészület gyümölcse végül beérett ezen a szombati napon. A kisterem, paravánokkal „kibélelve" zsúfolásig megtelt festményekkel, grafikákkal – és versekkel. Önarcképek, vallomások, emberalakok és absztrakt kompozíciók. Veres Kata megnyitó rendhagyó tárlatvezetésében kiemelt eligazodási pontokról beszélt, amelyek rendet teremtenek a káosz közepén, melyekhez viszonyítunk, melyeket szem előtt tartunk.

– Ilyen útjelzők az itt kiállított művek is – mondta. – Az egyes alkotók saját helyzetét, tapasztalatát, világát, szemléletét képviselik. Részei a nagy egésznek... Ki előrébb, ki hátrább áll, nem is lényeges. Csak az, hogy nyitott szívvel, odaadóan menjünk előre és előre.

Veres Kata egy alkotásával. A tárlaton rajtuk kívül a következő képzőművészek képei láthatók: Ambrus Judit, Arnie Zé, Czudar Viktor, Erdélyi Zsanett, Füredi Márta Shis, Horváth Viktor, Jakab Péter, Kiss Alexandra, László Dániel, Németh Attila, Patkós Ferenc, Sári András, Tantin Művek, Tóth Norbert, Vörös Eszter Anna, Vörös Kata, valamint Faull Emma Riru és Szamos Zsófia versei

A tárlaton bemutatkozó fiatalok az ország számos pontjáról, sőt a határon túlról is érkeztek, tudásuk, művészi ihletettségük legjavát téve le a közös asztalra. Más nézőpontból, más-más eszközökkel alkottak, a végeredmény mégis egységes, inspiráló, és méreteit tekintve monumentális. Közel kétszáz műalkotás nem gyakran látható együtt egy kiállítóteremben. Ennél is többet jelentett a személyes találkozás egymással és a közönséggel. Az alkotók sajátos művészi forgatagot varázsoltak a megnyitón, melyhez Zselenszky Tamás zenével járult hozzá. Aki szeretne legalább utólag részesévé válni a varázslatnak, az június 30-ig még ellátogathat a tárlatra.

Szamos Zsófia: Egésszé tört

Néha elkap egy bizonyos csillagmámor-érzés,

mikor minden az enyém,

és én a mindené vagyok.

Szentjánosbogárként zúg az összes feltett kérdés

és tudom, fejemben ott keringenek

a meg nem született, alvó válaszok.

Bennünk van az egész.

Mi néha lopott villanással

hirdeti magát ordítóan halkan:

zongorán a por, lelkünkben a penész,

töredezett napfény, repedező énkép...

bennünk van az egész, csak több darabban.

Szamos Zsófia: Eltévedt század

Éltek híg-ezüst sugárként,

folyton eszmélő eszméket,

kettétört fekete napokat.

Kilátástalanság színezte a vérük.

Dübörögtek a szavak

és üszkös bombarobbanások,

mint bakancszaj a sárban,

zilált menetekben.

Hullaszagban úsztak az útszéli fák.

Veszett várakozásban mártóztak mind.

Néma sikoly száradt a ruhakötélen,

és életek bújtak a postaládákban.

Csak rángatózott a hit, és elcsattant puskaként

füstölt a remény fogyó holdja

ebben a szétszakadt százados szeretetlenségben.

2015. március 7- március 10.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!