Kultúra

2014.11.21. 17:25

Vásáry Tamás: '' Én most tényleg örülök ''

Vásáry Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar elnök-karnagya is bekerült azon hatvankilenc személyiség közé, akiket a Nemzet Művészének választottak.

Cseszkó Tamás

A díj életjáradékkal jár, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének huszonháromszorosa, jelenleg 655 ezer 500 forint. Az elismerést a színházművészet, irodalom, zeneművészet, képzőművészet, filmművészet, építőművészet, táncművészet, iparművészet, fotóművészet, népművészet, valamint a cirkuszművészet területén alkotók számára adományozták.

- Hétfőn a Pesti Vigadó nagytermében sokan gyűltek össze, megkapta a legmagasabb kitüntetést, amit művészi vonalon lehetett kapni...

- Óriási megtiszteltetés volt számomra a díj, hiszen a legnagyobb nevek között kaptam helyet, Szabó Istvántól kezdve Juhász Ferencen át Törőcsik Mariig. Összesen hatvankilencen lettünk a Nemzet Művészei, az elismerés egy életre szól, új tag csak akkor kerülhet be a körbe, ha valaki meghal. Alapfeltétel a Kossuth-díj, és a bíráló zsűri is kimagasló szakemberekből áll. Az átadón is elhangzott, hogy a nemzet köszönete, elismerése a most átadott kitüntetés, mely pénzjutalommal is jár, így lehet biztosítani, hogy a művészeinknek nehogy gondjaik legyenek életük végére. Előfordulhat ugyanis, hogy valaki idős korában már nem képes művelni a mesterségét, nem egy, nem kettő nagy művészt ismerek, akik méltatlan körülmények között fejezték be földi pályafutásukat.

- Mit jelent a díj Önnek?

- Nekem azért is jött nagyon jól a díj, mivel hivatalosan a mai napig nem mentem nyugdíjba, nincs állandó kereseti forrásom. Így semmi garancia nem volt arra, hogy nem maradtam volna fedél nélkül, ha bármi történt volna velem. A most kapott támogatásnak köszönhetően be tudom fejezni a könyvemet, melynek első kötete tavaly jelent meg Üzenet címmel. Még ezer oldal van hátra, amit mindenképpen meg kell írnom. A könyv egyfajta élet-dráma, 1991-ig készült el, de legalább 2000-ig szeretnék vele eljutni, hiszen itt bontakozik ki a cselekmény és a megoldás.



Vásáry Tamás ezer szállal kötődik Szombathelyhez, így természetes, hogy továbbra is dolgozik a zenekarral (Fotó: Budai István)

- Ez azt jelenti, hogy kevesebbet fog koncertezni?

- Ha mindig minden hangversenyt elvállalnék, nem biztos, hogy lenne erre esélyem, hiszen eddig túl sok volt a koncert, ezért nem volt időm írni. Bevallom, voltak olyan koncertek, amit a létbizonytalanság miatt fogadtam csak el, így viszont szabadon dönthetek.

- Azért Szombathelyen láthatjuk még Vásáry Tamást?

- A Savaria Szimfonikus Zenekarnak elnök-karnagya vagyok, és ezer szállal kötődök Szombathelyhez, így természetes, hogy továbbra is jövök. Van a Zenén túl sorozat, mely szintén különleges helyet foglal el a szívemben, és vannak azok a hangversenyek, amikhez kifejezetten kedvem van. A mostani életjáradék olyanfajta biztonságot ad, aminek köszönhetően azokat a koncerteket már nem kell megcsinálnom, amelyek csak létbiztonságot jelentenének.

- Van-e még olyan kihívása, célja, vágya a könyvön kívül, amit el szeretne érni?

- Az a vágyam, hogy ne legyenek vágyaim. Csak így tud boldog lenni az ember, különben rabszolgája a saját vágyainak. Így viszont bármi jó dolog jön az életembe, tudok neki örülni. Ha valaki rettenetesen örül valaminek, kicsit sajnálom is, mivel látszik, előre fél attól, hogy mi történik, ha elveszti, amit elért. Ha nincs siker, nincs folytatás, nincs boldogság... Ismertem a leghíresebb sztárokat, milliomosokat, akik szorongásban éltek, ki voltak téve a külvilág reakciójának, a legsikeresebb embereket láttam a legboldogtalanabbaknak. Én most tényleg örülök a Nemzet Művésze elismerésnek, hiszen nem félek attól, hogy bárki is elveheti tőlem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!