Kultúra

2014.09.29. 09:39

Értékes könyvmatuzsálemeket restauráltatott az Egyházmegyei Könyvtár

Félezer éves köteteket restauráltatott a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár. A könyvmatuzsálemeket a napokban hozta vissza Budapestről a restaurátor Mezeiné Viktor Örzse. A két könyv eszmei értéke meghaladja a hárommillió forintot.

Merklin Tímea

Rendkívüli értékük miatt vonaton nem szállíthatók, csak személyautóban, mindkettő dupla dobozban, azon belül külön csomagolásban volt, hogy véletlenül se ütődjön, csak fehér kesztyűben lehet kézbe venni őket. Az egyik kötet fatáblás, 540 éves ősnyomtatvány: Petro Drach nyomdájában, Speyerben nyomtatták 1474-ben. Az Egyházmegyei Könyvtár állományába tartozik, eszmei értéke 2 millió 200 ezer forint. Szúette és penészes volt, dr. Rétfalvi Gábor már a 2006-ban megvédett doktori disszertációjában leírta róla, hogy „sürgős restaurálásra szorul". Voltak benne pergamendarabok, kódextöredékek, amiket régen könyvkötészeti célokra, a könyv megerősítésére használtak.

A több mint félezer éves ősnyomtatvány 1474-ből való - ilyen volt a restaurálás előtt. Fotók: A szerző

A másik könyv 414 éves, 1610 körül jelent meg Velencében, olasz nyelvű. A Herzan-könyvtár állományában van - vagyis a püspök Herzan Ferenc szerzeménye. Mivel ez a gyűjtemény 80 évig zárva volt, a papok sem láthatták, senki nem szellőztetett, nem takarított ezekben a termekben, ezt a könyvet a fekete penész ette, és megrágta az egér, be volt csúszva a szekrény és a fal közé.

Az 1600-as évek elejéről való olasz nyelvű kötet gombás fertőzést kapott, súlyosan sérült volt.

A kötet eszmei értéke 900 ezer forint. Akkor találtak rá, amikor a Herzan-gyűjteményt átköltöztették a Püspöki Palotából az Egyházmegyei Könyvtárba, a volt Szily-könyvtár termébe, melynek mennyezetén Dorffmaister-freskó van. Nagy szerencse, hogy az 5000 kötetes könyvtárból csak ez az egy könyv sínylette meg a 80 éves bezártságot.

Mezeiné Viktor Örzse restaurátor - kezében a keménytáblás, 540 éves ősnyomtatvánnyal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!