Kultúra

2017.02.04. 21:25

Európai útinapló fényképeken

Sárvár, Vasvár - A szótagvégződés fontos közös kapocs a települések közt. Az sem ritka, hogy a távolról érkezők keverik a városneveket. Most még Sárvár előnyére.

Pogács Mónika

Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója válogatott anekdotákat a városok névhasonlóságából eredő félreértésekből Pajor András fotókiállításának megnyitója előtt. Volt példa arra, hogy egy műsor fellépői időben megérkeztek a fürdővárosba. A probléma abból adódott: Vasvárra várták őket szerződés szerint.

Dudás Jenő beszél a vasvári fotókiállítás megnyitóján, jobbján Pajor András, aki budapesti és sárvári bemutatóra is készül a közeljövőben

A kulturális központ vezetője fontosnak nevezte, hogy fél éven belül másodszor mutatkozik be sárvári alkotó a galérián. A két település egy lapon említése a köztudatban pontosítja a közös kulturális múlt mellett ezek földrajzi távolságait.

Szepsi Csombor Márton útinaplója, az Europica Varietas adott ötletet az AFIAP nemzetközi diplomás fotóművésznek, Pajor Andrásnak (lapunk külső munkatársának), hogy négyszáz év múltán útra keljen, és Európát bejárva a látottakról képírást készítsen. Ezekből a fekete-fehér fotókból nyílt most a vasvári kiállítás.

A 35 európai országban készült fényképek kettesével kerültek képkeretbe. Az alkotó közös szálat, asszociációt keresett a sokszor egymástól távol fekvő országok fotói között.

A kiállítást megnyitó Dudás Jenő szerint a látvány kérdéseket vethet fel bennünk. Arról például, hogy tulajdonképpen mi a fénykép és melyek lesznek azok, amelyekről úgy döntöttünk: nemcsak gépünkön, hanem lelkünkben is megőrizzük őket.

Jellegzetes pillanatok a fotós szemével Európa országaiból
Fotó: Pajor András

- Mindannyiunk elméje filmszalag, amely másodpercenként tíz képet rögzít. De ki tudja, a képek közül végül melyek válnak a legfontosabbá számunkra. A 21. században, mikor nem tudjuk, másnap mire ébredünk, milyen történés változtatja meg alapjaiban az életünket, az elraktározott emlékképek sokkal fontosabbá válhatnak, mint korábban gondoltuk ezekről - kezdett a fotók elemzésébe Dudás Jenő.

A kiállítás képeiről szólva megjegyezte: a fotók épp azt mutatják be világunkból, ami foglalkoztat mindannyiunkat. Mindenki keresi a közös pontot a képpárosításokban. Az asszociáció, az intellektus munkája, az igenek és nemek, a fekete és fehér játéka ez.

- Az egykori útinapló, az első magyar bédekker inspirált, hogy négyszáz év elteltével én is körbeutazzam az európai kontinenst és megpróbáljak olyan alapvető kérdéseket képírással megfogalmazni, amelyek megoldatlansága teszi bonyolulttá ennek a földrésznek az életét, működését - vallott utazásának motivációjáról Pajor András, aki egyben a sárvári Fotóklub titkára.

Maga a kiállítás csak a kérdéseket teszi fel, alapképek rögzítésével. A válaszadást a látogatóra bízza.

- Társadalmi, gazdasági, morális válságban élünk. Nem is tudjuk sokszor azonosítani, mi az az érték, ami elmúlóban van és mi az, ami születőben van éppen - mondta az alkotó, aki úgy véli: a kontinens szenved attól az útválasztástól, hogy a nemzetállamok Európáját építse-e vagy az amerikaihoz hasonló olvasztótégellyé legyen a kontinens.

A kiállítást korábban Passauban és néhány vasi településen már bemutatták. A vasvárit a közeljövőben egy budapesti, majd májusban egy sárvári tárlat követi.

Új tervei is vannak a nemzetközi díjas fotósnak. Akt címmel jelenik meg kötete tavasszal verseivel, fotóival. A fényképekből Szombathelyen nyílik kiállítás, az album bemutatóját Budapesten, a könyvhéten tartják.

- A könyv elkészítése a több éven át tartó, Európát fotózó munkához képest más feladat volt. A kötet megjelenése, ha nem is nyugalmat, de egy kis megnyugvást ad. Reményeim szerint azonban nemcsak nekem, hanem a fényképekkel, versekkel találkozó látogatóim, olvasóim számára is - mondta még el terveiről a fotós.

Addig is: Europica Sceptica a Castrumon. A különleges látványélményt kínáló tárlat február végéig látogatható a galérián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!