Kultúra

2017.02.01. 16:25

Ez az esemény! - Process Ivanov, a megismételhetetlen

Szombathely - A Westwerk Egyesület vasárnap képzőművészeti (összművészeti) játszóteret csinál a Weöres Sándor Színház aulájából. Process Ivanov indul: 17 órakor. Ott a helyünk, hogy tényleg részesei legyünk az eseménynek, amely egyszeri és megismételhetetlen. Volt, nincs. Mint az élet. Mint a performansz. A belépés ingyenes.

Ölbei Lívia

A Westwerk Egyesület nem olyan régen alkalmi betűtésztalevest csinált a szombathelyi Csónakázótóból, és mi boldogan mentünk velük a levesbe a simogató napsütésben. Most pedig következik a Process Ivanov, amikor képzőművészeti játszótérré változik a WSSz - ahol természetesen Csehov Ivanovjának bemutatójára készülnek (premier március 3-án). A Westwerk fiatal alkotói vasárnap hozzáteszik a magukét a készülődéshez, a hangulatkeltéshez, az értelmezéshez. (Ráadásul: ha a korai Csehov-darab harmincas, elveszett címszereplője éppen úgy érzi, hogy nincs hova lennie, legföljebb menni a levesbe, akkor akár a nyári Westwerk-akcióhoz is visszacsatolhatunk. Bocsánat.)

Olvasópróba. Lebegyev, Ivanov, Szása: Endrődy Krisztián, Bányai Kelemen Barna, Hartai Petra.

Így vagy úgy: a Westwerk Egyesület olyan alkotóművészeti műhelyként határozza meg önmagát, amely teremtő feladattal van jelen a város és a megye életében". Az egyesület - és a Process Ivanov - alkotói: Baki Orsolya, Bakucz András, Dénes Nóra, Egri Balázs, Farkas Imre, Kassai Ferenc, Pálfi Gyöngyvér, Rasperger Dávid, Söptei Eszter, Szántó István, Tóth Norbert, Tóth Péter. Van köztük szobrász, grafikus, fotós, filmes, designer - és ez a teremtő akciókon is meglátszik.

A Process Ivanov meghívója. Kezdés vasárnap 17 órakor a színházban. Nem veszhetünk el Fotó: Unger Tamás

Vagy nevezzük a Process Ivanovot (ahogy a Betűtésztalevest is) performansznak. A performativitás" az a jól használható varázsszó, amely az utóbbi évtizedek színházi fordulatát" meghatározza. Innen nézve nem a műalkotás" a lényeg, hanem a művész és a befogadó által közösen létrehozott, új kontextust teremtő esemény. Az egyszeri és megismételhetetlen akció.

Mint a Process Ivanov, amely február 5-én (vasárnap) 17 órakor kezdődik a Weöres Sándor Színház aulájában. Bemutatja: a Westwerk. És a közönség. (Dresszkód: színházias-ünnepélyes. Belépőjegy nincs. Ivanov előbb-utóbb előtűnik.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!