Kultúra

2014.06.21. 15:09

Felavatták Weöres Sándor újraöntött szobrát Csöngén

A költő százegyedik születésnapját ünnepelték Csöngén, ahol felavatták a korábban tolvajok kezébe került szobrát is.

Tóth Csongor

Berta Dorotea és Hende Nóra, az ostffyasszonyfai Petőfi Sándor Általános Iskola kis diákjai lelkesen szavalták Weöres Sándor versét. Az eseményen részt vett Balatoni Monika, a Külgazdasági és Külügyi Minisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára, valamint Ágh Péter, Csönge országgyűlési képviselője is.

Ágh Péter országgyűlési képviselő, Baranyai Ernő polgármester,Balatoni Monika államtitkár Fotó: Cseh Gábor

-Amikor egy szeptemberi napon csak a hűlt helyét találtuk Weöres Sándor szobrának, nagyon szomorúak lettünk -elevenítette fel a tavaly történteket Baranyai Ernő, Csönge polgármestere. Bár a rendőrség hamar kézre kerítette a színesfémtolvajokat, már csak a szobor darabjait találták meg a falu szélén. Segesdi György szobrászművész honorárium nélkül bocsájtotta a település rendelkezésére az eredeti formát, így a kultúrház kertjében szombaton újra ott állhatott a költő szobra. -Aki hozzánk betér, kiegészítheti a maga Weöres képét egy-egy mozaikképpel -mondta a polgármester.

Balatoni Monika államtitkár elmondta, mind anyaként, mind a Weöres Sándor emlékévet koordináló államtitkárként személyesen is kötődik a költőóriáshoz. Felidézte a Halász Judit énekesnő által megzenesített Weöres verseket. Szavai szerint többet kaptunk Weöres Sándortól, mint azt gyermekként hihettünk volna. -Weöres Sándor költészetével megteremtette azt a nyelvi játékosságot, amely megszeretteti a gyermekekkel a magyar verseket-hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy a csöngeiek munkája sokkal fontosabb, mint a szobor rekonstrukciója. -Egy emlékmű akkor töltődik meg tartalommal, ha érezhető, hogy a helyiek ápolják a költő emlékét. -A hűség bizonyítékának zarándokútja volt az elmúlt egy év-mondta Ágh Péter, országgyűlési képviselő.

Mint mondta, Weöres Sándor újraöntött szobra, és az elmúlt időszak munkája bebizonyította, hogy az itt élő magyarok továbbra is tisztelettel tekintenek Weöres Sándorra. -A szobor megtért Csöngére, az országos centenáriumi év elmúlt, nekünk viszont azon kell dolgoznunk, hogy a költő életműve ne halványuljon el. -Hiszen Weöres munkássága minden emberé, éljünk bárhol, legyünk bármilyen élethelyzetben, találunk olyan művet, amelyet magunkénak tudunk érezni -mondta Ágh Péter. A beszédeket követően dr. Fűzfa Balázs, irodalomtörténész, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense tartott ötperces, rendhagyó irodalomórát. -Weöres Sándor minden versében valamilyen módon a teremtést ismétli meg-emelte ki.

Weöres újra otthon -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!