Kultúra

2017.06.26. 17:05

Fotókon egyesül a család - Fényérzék kiállítás a Vasi Skanzenben

SZOMBATHELY Újabb állomásához érkezett a Fényérzék kiállítás: a Kép-átmenetek című tárlat nyitotta meg kapuit a Vasi Skanzenben. Ezeket a képeket nemcsak műkedvelőknek, hanem mindenkinek ajánljuk, aki csak egy kicsit is érzett már késztetést arra, hogy meglesse, hogyan élnek, éltek mások.

Vadas Krisztina

Különleges kiállítás nyílt Szent Iván éjjelén a Vasi Skanzenben. A Fényérzék kiállítás két tárlata, a Személyes és a Fotó/Szintézis már várja a látogatókat a Savaria Múzeumban és az Iseumban - most a harmadik, Kép-átmenetek című fotóösszeállítás tárult az érdeklődők elé.

A megnyitón Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója kiemelte: ezeken a képeken kifejezetten más társadalmi rétegekhez tartozó vasi családok életét mutatják be - így a tárlat önmagában is értelmezhető, nem igényli az előző kettő ismeretét.

Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója, Tanai Ibolya, a múzeum kommunikációs munkatársa és dr. Gráfik Imre néprajzkutató a kiállításmegnyitón Fotó: Nagy Jácint

A fényképeken a vidék, a falu lakóinak hagyományok által szabályozott élete, mindennapjai jelennek meg. Évfordulók, családi események, a magánélet fontosabb pillanatai: zömében ezekbe nyerhetünk betekintést, de a közösségi élet is megjelenik a fotókon. Dr. Horváth Sándor néprajzkutató válogatta össze a képeket. A célja az volt, hogy olyan fotográfiákat találjon, amelyek az egyén életében egy-egy fordulópontot, változást örökítettek meg: így születtek meg a képátmenetek.

De olyan képet is láthatunk, amelyen egy több ezer kilométerre elszakadt család egyesül: az apa Amerikába utazott, az anya és a gyermekek Szombathelyen fotóztatták le magukat. A képet a tengerentúlra küldték, ahol az apa egy chicagói fényképésszel odamontíroztatta magát. Ezt és ehhez hasonló különlegességeket láthat, aki ellátogat a skanzenbe november 5-éig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!