Kultúra

2014.04.21. 15:10

Színházi gyakorlatok

Ilyen energiákkal lehet színházat csinálni , mondja Fazakas Misi, a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely vezetője. Húsvét vasárnapja a celli Soltis színházban: délután fél négykor folytatódik a közös tréning.

Ölbei Lívia

Balra a soltisosok , jobbra az osonósok a hétvégi celli tréningen, a Soltis Lajos Színházban

Kinn eső áztatja a celli tulipánokat, benn, a Koptik Odó utcai Soltis színházban megkezdődik a tréning. Ez ma már a második. A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely egyrészt előadásokat hozott (nem először), másrészt közös tréningeken edződik a két társulat: egymástól mindig jó tanulni. Délelőtt a soltisos Benkő Ági hozott gyakorlatokat, most Fazakas Misi következik.

Fazakas Misi színész, rendező, drámapedagógus az Osonó vezetője anekdotázással segít rá a jó hangulatra, és ezekben a mintegy mellékes fölmutatott történetekben fontos nevek hangzanak el. Például Nemes Leventéé, aki a 90-es évek elején igazgatta a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházat, megalapozva mai szakmaiságát és hírnevét. Ő hívta a színházhoz a jelenlegi igazgatót, Bocsárdi Lászlót ő hívta a gyergyószentmiklósi figurásokat .

Ukrajnában lövöldözés van, milyen szerencsések vagyunk, hogy itt tréningezhetünk , mondja Misi és ebben fikarcnyi irónia sincsen. Szerencsések vagyunk, hogy itt lehetünk. A játékosok körbe állnak a színpadon, az első gyakorlat gyors taps: Aki opcionálisan üvölteni akar, üvölthet. Aztán külön kört képeznek a fiúk és a lányok. Valaki lefekszik, a többiek lefogják (fájdalmat okozni tilos), aztán meg kell próbálnia kiszabadítania magát. ( Gigára vigyázni! ) A gyakorlat tétje az energia- és indulat-fölszabadítás. Működik: Ilyen energiákkal lehet színházat csinálni. Ezután figyelemfejlesztő játékok következnek: szavak és képzeletbeli színes labdák röpködnek a levegőben. Koncentráció, a figyelem és a csend megteremtése, állandó készenléti állapot a próbajáték után élesben. Aki ront, kiesik. Misi Peter Brookot idézi: Amit nem mutatok meg, az nincs. Vagyis: mindennek, ami a színpadon történik, jel-értéke van. Aztán a mocsárjárás: tizenöten összekapaszkodva, tizennégy kőből (fehér papírlap a kő-jelzés) rakva ki folytonos mozgásban a mocsáron átvezető utat. A verbális kommunikáció tilos. A teremben vágni lehet a csöndet.

Az Osonó Színházműhely a Soltis színházhoz hasonlóan fiatalokkal dolgozik; Sepsiszentgyörgyön működik Románia egyetlen magyar nyelvű középiskolai drámatagozata, amely többször elnyerte a legjobb romániai tagozat címet. Az Osonó gyakran tesz föl éles kérdéseket a színpadon a társadalom állapotát illetően: az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című, két és fél éve bemutatott osonós színházi megnyilatkozás is ilyen. Ezzel az előadással szerdán a sárvári Tinódi gimnáziumban lép föl a társulat. Nagy Gábor, a Soltis színház vezetője azt mondja, ősszel várhatóan elkészül a Soltis színház és az Osonó együttműködésében a produkció magyarországi adaptációja.

Az Osonó Prágából érkezett Cellbe, ahonnan egy kicsit hazamegy aztán hamarosan indul tovább: egy nemzetközi marokkói fesztiválra van meghívása. Aztán spanyolországi turné következik. Fazakas Misi szerint a színház: találkozás.

Aki opcionálisan üvölteni akar, bátran üvölthet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!