Kultúra

2016.10.25. 17:20

Forradalom a szalonban - A Móritz Galéria kiállítással készült az évfordulóra

Celldömölk - A Kemenesaljai Művelődési Központ Móritz Galériájában - a Munkácsy-tárlat tiszteletére kialakított bordó szalonban - tárlat nyílt az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékezetére. Két gyűjtő, dr. Hollósy István és Hetényi Endre bocsátotta a KMKK rendelkezésére az 1956-hoz kapcsolódó dokumentumokat.

Ölbei Lívia

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából ...A hazáért 1956 címmel nyílt kiállítás a KMKK Móritz Galériájában, az önkormányzat, a művelődési központ és a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete celldömölki csoportjának együttműködésében.

Celldömölki gyűjtők bocsátották a KMKK rendelkezésére a tárlat anyagát: tárgyakat, újságokat

Celldömölk forradalmi napjai címmel Nádasdy Lajos írta meg 1956 történetét - egy nézőpont a lehetséges nézőpontok közül -, a kézirat ma már a Kresznerics könyvtár digitális archívumában is hozzáférhető. A Kemenesaljai Életrajzi Lexikonban pedig föllapozhatjuk annak a Koloszár Zoltánnak az életrajzát, aki az 1956-os mosonmagyaróvári sortűzben sebesült meg, és még azon a napon belehalt sérüléseibe. Szülőhelyén, Celldömölkön nyugszik. A városi megemlékezések rituáléihoz szorosan hozzátartozik Koloszár Zoltán - és a forradalom helyi eseményeiben részt vevő Máté Lajos - sírjának megkoszorúzása a celli római katolikus temetőben. Koloszár Zoltán 1940. március 28-án született Celldömölkön, vagyis 16 évesen érte a forradalom. A lexikon szócikke szerint tehetséges, szorgalmas, mérnöki ambíciókat tápláló fiú 1956-ban a győri 401-es számú szakmunkásképzőben volt kőművestanonc, a történelemformáló októberi napokban pedig (sors?, véletlen?) társaival együtt szakmai termelési gyakorlatát végezte Mosonmagyaróváron. Az iskola azonban éppen szabadnapot adott a diákoknak, vagyis Koloszár Zoltánnak volt alkalma csatlakozni október 26-án azokhoz a békés tüntetőkhöz, akik a határőrlaktanyához vonultak, hogy megpróbálják meggyőzni a határőröket a csatlakozásról. Dudás István laktanyaparancsnok azonban a tömegbe lövetett: a hírhedt géppuskasortűz 55 halottat követelt. Koloszár Zoltán hiába igyekezett védelmet találni egy fa mögött: olyan súlyos combverőér-sérülést szenvedett, hogy bár Győrbe még sikerült megérkeznie, a kora délutáni órákban elvérzett. Holttestét október 27-én szállították haza - és 28-án temették el, tömeges lakossági részvét mellett.

Mécses a forradalom és szabadságharc hőseiért és áldozataiért

Az 1956-os forradalom és szabadságharcról kinek-kinek megvan a saját története is. Hajdani celldömölki gimnazisták emlékeznek például arra, hogy Szente Imre tanár úr nyitott be váratlanul az osztályba azon a szép októberi napon. A diákok kivonultak és énekeltek ( Vékony héja... ): élvezték a szabadságot. A tanár úr hamarosan, ahogy akkor mondták, disszidált, ezzel abbamaradt a latintanítás a celli gimnáziumban (még a régi épületben). A gimnazisták meg naponta mentek a vasútállomásra, nézni a Bécsbe induló vonatokat, amelyekről fürtökben lógtak a magyarok. Az ismerősök integettek: Gyertek ti is! Szente Imre egyébként Stockholmban találta meg a helyét a világban, sok más mellett köszönhetünk neki egy csodálatos Kalevala-fordítást: Kerekedik arra kedvem, mind azt forgatom fejemben, hogy már dalra kéne kelni, ideje volna énekelni, versbe szedni régvalókat, ősi dolgokról dalolni.

Lendvay Istvánné történelemtanár ajánlásával Fotó: Gyuricza Imre

Vagy megnézni a celli Móritz Galériában az 56-hoz kötődő dokumentumokból válogatott kiállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!