Kultúra

2016.10.21. 16:40

Forradalom az Alpokalján

Kőszeg - Programsorozattal, elbeszélésekkel emlékeznek 56 forradalmára a városi könyvtárban.

Turbók Attila

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára programsorozattal emlékezik a kőszegi könyvtár. A kínálatában találunk kiállítást, filmvetítéseket beszélgetéssel és egyéb rendezvényeket is. A tárlat november végéig tekinthető meg a könyvtárban.


A kőszegi könyvtárban ’56-os elbeszéléseket is olvashatnak Fotó: www.koszeg-konyvtar.hu

A programok minden generációt megszólítanának, kezdve az ifjúságtól, akik csak könyvekből ismerik az eseményeket - egészen az idős korosztályig, akik át is élhették a történteket. Utóbbiak elbeszéléseiből szemezgettünk néhány gondolatot:

A gimnazisták 56. október 24-én almát szedtek. A katonai lőtér környéki erdőkben álcázott szovjet katonákkal találkoztak. Munka közben tudták meg a tanároktól, hogy Budapesten egy tüntetést követően zendülés tört ki, ezért helyezték riadókészültségbe a városban lévő szovjet helyőrséget. Október 30-án a városi forradalmi bizottmány kezdeményezésére az országzászlónál nagygyűlést tartottak tömeges részvétellel. Innét indultak el a határátkelő felé, a fúvószenekarral az élen. A lövegeket kezelő szovjet katonák békésen figyelték az áramló lakosságot. A magyar katonák az átkelőnél letépték magukról a vörös csillagot. Ugyanazt a boldogságot sugározta minden arc, szép volt Rőtfalván.

Domonkos plébános és hűséges ministránsa, Gudricza István november 1-jén az elesett szabadságharcosok emlékére gyásztüntetést szervezett.

November 4-én hajnalban Kőszegen is dübörögtek a tankok, a Várkörön fontosabb utcakereszteződéseknél foglaltak helyet. Aztán a következő nagymisén az énekkart vezényeltem. Akkor már megsúgták, hogy vagy negyven kőszegi van börtönben. Másnap aztán megtudtam, hogy összeesküvési pört akarnak indítani , mesélte P. Domonkos László. A kőszegi pap a helyiek motivációira így emlékezett vissza: Azt tudom, hogy Kőszegen az 56-os magyarokban semmi akasztási szándék nem volt. Csak egyetlen indulat vezette őket, vezetett minket, hogy szabad hazában szabad népként élhessünk. Ezért kellett egyeseknek meghalni, a nyomort vállalni, másoknak elhagyni a szeretett Hazát.

A helyiek elbeszéléseiben szerepel egyebek között a rőtfalvi séta is, melynek hagyományait napjainkig ápolják határon innen és túl. A gimnázium szervezésében október 26-án, szerdán - jó idő esetén - emlékező sétát rendeznek Rőtfalvára az 1956-os forradalom emlékére. A programban a rőtfalvi plébános a templom előtti téren fogadja az érkezőket; Schwahofer Gusztáv nyugalmazott gimnáziumi tanár, egykori diák emlékező beszédének felolvasását követően dr. Kósa Csabáné Székely Orsolya 1956-os budapesti élményeiről mesél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!