Kultúra

2016.07.01. 15:21

Fotón, szobron szerelem – Folytatódik a romantika ünnepe Szentgotthárdon

Szentgotthárd – Megtelt a Templom Galéria a szentgotthárdi képzőművészek, alkotók közös kiállítására. Ahogy a napokban minden, a tárlat is a szerelemről szól.

Bakos Ágnes

– Akkora tehetség van ebben a városkában! Én olyan büszke vagyok, mintha az én érdemem lenne – fogalmazta meg Keserűné Becker Ibolya a Templom Galériában, a szerelmes kiállítás megnyitóján. Azt mondta, a fotósok munkáit ismeri, de például az „a török fiatalember kereskedő, nem is tudtam, hogy fest” – mondta csodálkozva és tényleg büszkén. Akkir Serdar különös hangulatú képeire gondolt és persze megcsodálta a munkáit azoknak az alkotóknak is, akikhez személyes kapcsolat fűzi, régi barátság. – Nem tudnék választani, melyik tetszik a legjobban – nézett végig Ibolya a gazdag kiállítási anyagon.

Nem csak a festményekkel, fényképekkel , szobrokkal teltek meg a galéria termei, hanem az alkotókkal és az érdeklődő látogatókkal is. A Szerelmesek Fesztiváljának része a helyi művészek bemutatkozása.

– Köszönet mindenkinek, aki akár csak egy fotót adott a kiállításhoz – hangsúlyozta Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere a tárlatnyitón. Emlékeztetett, hogy három évvel ezelőtt kezdődött az ötletelés egy nagyszabású gotthárdi programról, aztán tavaly megszületett a Szerelmesek Fesztiválja, ami idén a múzsákról (is) szól.

– Bemutatjuk a szerelmet a művészeteken keresztül, hogy milyen ihlető, milyen múzsa a szerelem – emelte ki a kiállítást életre hívó gondolatot a polgármester.

Az biztos, hogy Szentgotthárd a napokban a szerelemé – és fordítva. S azt is bebizonyítják a helyi alkotók, hogy a szerelem ott van mindenhol: egy elhagyott ház koszos, kitört ablakában (Herczeg Rita fotóján), a hajnali Brenner-kápolnában és a kutyasétáltatásban (Bartha Irén fényképein). Ott van a szerelem egy tavon úszó színes falevélen és egy megmászott hegycsúcson (Bartos Károly fotóin), s persze minden naplementében (Akkir Serdar festménye) és az esőben a padon összebújó pár mozdulataiban (Pungor Klára kerámiája) .

A kiállításnyitón szerelmes párok csodálták a szerelmes munkákat, és nagyon sokan igyekeztek megörökíteni a pillanatot. Részben „dokumentumok” készültek, megörökítették a fesztivál egyik fontos eseményét, részben pedig a művészek használták eszközeiket. Első ránézésre az alkotók a tömeg-templom-fotók-nyár kompozíciókban gondolkodhattak. Meg persze a szerelmes közönség művészi megörökítésében.

Még egy héten át látogatható a kiállítás a Templom Galériában. Összesen négy fotós, három festő, egy szobrász, egy keramikus, egy üvegműves és egy üveg-grafikus munkái láthatóak – szerelmesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!