Kultúra

2017.02.08. 20:30

Frida nyomában - Női tabukat törnek-zúznak a képtárban

Szombathely - Csütörtök 17 órakor indul a Frida Fiestas a Szombathelyi Képtárban, a világhírű mexikói képzőművész, Frida Kahlo emlékezetére. És persze értünk. A kiállítók: Boros Viola és Fajgerné Dudás Andrea. Aztán lesznek előadások is.

Ölbei Lívia

Frida Kahlo az idén lenne 110 éves: 1907. július 6-án született Mexikóban, bár később 1910-et jelölte meg születési idejének a mexikói forradalom tiszteletére. "1925-ös buszbalesete után ágyban fekve kezdett festeni. Maga sem gondolta volna, hogy habitusa és sajátos festői világa mások érdeklődésére is számot tart, és nagy hatással lesz a későbbi korokra", mondja a képtári Frida Fiestas ajánlója.

Az évfordulót két kortárs művész kiállításával ünnepli a képtár. Boros Viola és Fajgerné Dudás Andrea munkásságára egyaránt nagy hatással volt Frida Kahlo testi hibáit, fájdalmait vállaló karakteres festészete, amely a női testtel kapcsolatos tabutémákat is megjelenít.

Indul a Frida Fiestas a Szombathelyi Képtárban. Boros Viola és Fajgerné Dudás Andrea tárlata Fotó: Szombathelyi Képtár

Fajgerné Dudás Andrea 16 évesen döntötte el, hogy festőművész lesz, ekkor ismerkedett meg Frida Kahlo művészetével. Lenyűgözték az önarcképei és a róla készült fotók, melyeken összenőtt, sűrű szemöldökét és bajszát is felvállalva ábrázolta önmagát. Boros Violát Frida Kahlo testi és lelki fájdalmának nyílt felvállalása ragadta meg, amit a mi kultúránk inkább elrejteni szokott.

Boros Viola és Fajgerné Dudás Andrea kiállítását film, felolvasószínházi elő-adás és konferencia kíséri.  Az előadók: Bordács Andrea, Fajgerné Dudás Andrea, Készman József, Martos Gábor, Nagy Anna, Nemes Z. Márió, Széplaki Gerda.

De mindenekelőtt: ma 17 órakor megnyílik a kiállítás. Indul a Frida Fiestas!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!