Kultúra

2014.12.21. 10:45

Gabi és a repülő nagypapa - Fanyar és nagyon szép mese készül

Celldömölk - A Soltis színházba érdemes csak úgy benézni, ha a Koptik Odó utca környékén jár az ember. A legutóbb például repülő nagypapával találkoztunk, tényleg.

Ölbei Lívia

Annyira nehéz eltalálni azt a hangot, amelyen képes megszólalni a legszebb, legtisztább érzelem – mindenféle hamis túltengés és édes gügyögés nélkül. Főleg nehéz, ha gyerekeknek szánt színházi előadás nélkül. A Soltis színház színészeinek persze nagy gyakorlatuk van abban, hogy miképpen lehet eljutni a gyerekek szívéhez és eszéhez, és most – úgy tűnik – megint jó lóra tettek. Illetve sárkányra, amely ráadásul világbajnok, és egy érzékeny pillanatban magától útra kel: repül, repül, repül. (És akkor már lehet, hogy nem is sárkány, hanem angyal. Majd a néző eldönti.)

Szövegezés a Soltis színházban. Marton Merci és Nagy Gábor, a háttérben Benkő Ágnes. Fotó: Ölbei Lívia

A Gabi és a repülő nagypapa című Ulf Stark-történetet Gimesi Dóra alkalmazta színpadra, egészen pontosan bábszínpadra, Kecskeméten 2011-ben volt a bemutató. Most Celldömölkön készül a kőszínházi változat. Arra, hogy ebben az előadásban nem lesz gügyögés, egyrészt a rendező, Benkő Ágnes személye, másrészt a szerző a garancia. Ulf Stark August-díjas (August Strindberg a névadó) svéd író skandináv frissességgel, finom iróniával, tisztán és könnyedén beszél élet – és halál – súlyos kérdéseiről. Gabinak nincs nagyapja, hát elhatározza, hogy beszerez egyet. Innen indul a történet. Marton Merci és Nagy Gábor a „szövegezésnél" tart éppen (összemondják, gyakorolják, rögzítik a párbeszédeket), Benkő Ági pedig a bűvös-bájos díszlet működőképességét teszi próbára, Hajba Bea és Piller Ádám segítségével. Benkő Peti (B. Péter PÁl) hátul bütyköl valamit; itt a kreativitás nem üres szólam, ötpercenként kell praktikus megoldásokat találni a továbblépéshez. A nagy, festett doboz (a festés Illés Erika képzőművész munkája) patinás tulipánosládára emlékeztet, de ha kell, „garázsként" működik, komplett virágoskert gördül elő belőle. A nagypapát természetesen Nagy Gábor játssza: tüskés, zsörtölődő öregember, de mit csináljunk, ha Gabi – Marton Merci – őt nézte ki nagypapának. A láda sarkán régi családi fotó, rajta a nagypapa fiatalkorában. Annyira emlékeztet valakire: megvan, mintha Benkő Petit látnánk, sötét keretes szemüvegben.

Premier néhány hét múlva, vagyis jövőre. Nevetés várható, furcsa torokköszörülésekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!