Kultúra

2015.06.28. 13:34

Generációk találkoztak az iskolában: Szalai Istvánné Paksi Erzsébetet több évtized után visszahúzta a szíve Magasiba

Kemenesmagasi - Jó döntés volt, hogy a kemenesmagasi iskolai évzárón adták át a 90 éves Szalai Istvánné Paksi Erzsébetnek a születésnapi kormányfői köszöntőoklevelet.

Ölbei Lívia

Grecsó Krisztián a kőszegi Mellettünk-estbe egy kis rendhagyó irodalomórát is belecsempészett: mert a diákoknak is mindig fölteszi a kérdést, hogy vajon tudják-e például, hogyan ismerkedtek meg a nagyszüleik. Tudni kell a családi történeteket, amelyekben egyszer csak a saját történetünk sejlik föl. Sebestyén Zoltán, Kemenesmagasi polgármestere – hivatása szerint tanár, a helybeli országos hírű citerazenekar vezetője – nemcsak a saját családi történeteit tartja számon, hanem Magasiét is. Legyen szó épületekről vagy emberekről – mindkettő egyként fontos.

Az iskolazászlót a 7. osztályos Mesterházy Levente tartja, mellette özv. Szalai Istvánné Paksi Erzsébet, Sebestyén Zoltán polgármester és özv. Paksi Józsefné, az ünnepelt sógornője. Fotó: Veszprémi Roland

A születésnapos Szalai Istvánné Paksi Erzsébetről – Erzsi néniről – is pontosan tudja, hogy Paksi József és Molnár Eszter házasságából született, ő volt a második gyerek a négy leány és egy fiú között. Erzsi néni 1948-ban ment férjhez, 1949-ben megszületett István fia, 1953-ban lánya, Ildikó; mindkét gyerekből mérnök lett. Istvánéknál aztán két lány, Ildikóéknál két fiú született, ők az unokák. Erzsi néni a házasságkötés után hamarosan elkerült a szülőfalujából, a vasútnál kapott állást, ott dolgozott könyvelőként, a szomszédos Győr-Sopron megyében. 1977-ben megözvegyült, '78-ban nyugdíjba ment, a nyolcvanas évek második felében pedig visszatért Kemenesmagasiba, mert „visszahúzta a szíve a szülőföldjére". Etel testvére is itt él Magasiban.

Sebestyén Zoltán ötlete volt, hogy az általános iskolai évzárón köszöntsék föl Erzsi nénit (hasonló ünneplésre talán még nem is került sor a településen).

Ez a gesztus egyrészt azt jelzi, hogy a falu közössége megbecsüli polgárait, másrészt könnyen szimbolikus jelentéssel ruházható föl a település legfiatalabbjainak és legidősebbjeinek találkozása: ez a folytonosság, ezzel csökkenhetnek a ma oly sokat emlegetett generációs távolságok.

A családi ünneplés még hátra van: a gyerekek, unokák távolabbról érkeznek Magasiba a nagy alkalomra fölköszönteni Szalai Istvánné Paksi Erzsébetet 90. születésnapja alkalmából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!