Kultúra

2017.04.20. 10:11

Gersekaráti fiatalok egy nemzetközi ifjúsági projektben

Egy nemzetközi projekt keretében öt vasi fiatal utazik egy hétre a romániai Székelyhídra.

Ferencz Lászlóné

A Gersekarátért Baráti Kör egyesület egy korábbi romániai kapcsolatának köszönhetően küldő partnerszervezetként ismét bekapcsolódott egy Erasmus + ifjúsági csereprogramba. A romániai, székelyhídi Ér Hangja Egyesület nyertes pályázatának köszönhetően április 20. és 26. között a magyar ifjúsági csoporton kívül Románia, Görögország, Litvánia, és Portugália fiataljai vehetnek részt a projektben. Hazánk képviseletében a Gersekarátért Baráti Kör szervezésében öt fiatal és egy kísérő lehet részese a nemzetközi ifjúsági programnak.

A projekt fő témája az Európa különböző országaiban élő, szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok problémáinak feltérképezése és az ezekre megoldását nyújtó gyermek- és ifjúságvédelmi rendszerek megismerése.

Az ifjúsági csere fő célkitűzése a fiatal generációk társadalmi - gazdasági - oktatási bevonása, amelyet a szervezők a program ideje alatt két oldalról közelítenek meg: a probléma kezelése, illetve lehetséges megelőzése formájában. Egyrészt a projektben résztvevők nagy része NEET európai fiatal, azaz nem foglalkoztatott, oktatásban vagy képzésben nem részesülő ifjak, akik hátrányos helyzetük ellenére készségeiket, képességeiket fejleszteni akarják, így jobbítva esélyeiket a munkaerőpiacon. Másrészt a társadalmi kirekesztés miatt elhagyott gyermekek kerülnek középpontba, a rájuk leselkedő veszélyek csökkentése érdekében. Ez a két társadalmi csoport és a kitűzött célok egy színes, értékközvetítő programban találkoznak majd Székelyhíd gyermekotthonában.

A projektben résztvevő fiatalok bemutatják egymásnak országaik szociális hálójának működését, gyermekvédelmi rendszerét, azt, hogy az állam hogyan segíti a munkanélkülieket vagy azokat, akik valamilyen sokoldalú problémával állnak szemben.

Ezen kívül a külföldről érkező fiatalok kitalálnak, megterveznek, előkészítenek és végrehajtanak majd számos tevékenységet, amiket a gyermekotthon lakóival végeznek el együtt. Ilyenek lesznek például a szalmafonás és különböző tárgyak megfestése, mozgást, sportot igénylő programok, újrahasznosító workshop, EU-ismereti játékok. Az ismeretterjesztő játékok legjobbja várhatóan a Székelyhíd városa körüli kirándulás lesz, amelynek során természetismereti, tájékozódási, környezetvédelmi játékokat fognak játszani.

A csereprogram magába foglal még interkulturális és nemzeti esteket is, amik egymás országának, nonprofit szervezetének és egymásnak megismerését segítik elő.

A Gersekarátról és a környező településekről, Telekesről és Csákánydoroszlóról induló fiatalok a küldő szervezettel közösen készültek fel a programra, tájékoztatókat állítottak össze az ország, a szűkebb lakóhely nevezetességeiről és látnivalóiról. Képes beszámolót készítettek a küldő szervezet ifjúsági tevékenységéről és összefoglalót szerkesztettek a magyarországi gyermek- és ifjúságvédelmi rendszerről, valamint a munkanélküliekkel kapcsolatos támogatásokról.

A projekt nagyon szép környezetben valósul meg, érdekes és izgalmas témával foglalkozik, ami bizonyára nagyban hozzájárul majd a résztvevők hasznos ismereteinek és készségeinek bővüléséhez. Mindezek mellett lehetőség nyílik a fogadó szervezet és város jobb megismerésére, a részt vevő fiatalok közötti kapcsolatok kialakítására.

 

Romániai (Székelyhídi) nemzetközi ifjúsági csere magyar résztvevői induláskor a Gersekaráti Művelődési ház előtt, balról jobbra: Léber Dóra (Telekes), Deáki Martin (Gersekarát), Ferenczné Györe Krisztina (Gersekarát) csoportvezető, Gorza Martin (Gersekarát), Veidinger Krisztián (Csákánydoroszló), Szecskó Mátyás (Telekes)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!