Kultúra

2015.01.16. 18:37

Grafikusművész kapta a Kiss Sándor díjat

Szombathely – Vörös Máté grafikus kapta az idei Kiss Sándor Művészeti Díjat a 16. Jótékonysági Rotary Bálon.

Unger Tamás

A díjat 2000-ben alapították Kiss Sándor szobrászművész, a Szombathelyi Rotary Club első elnöke tiszteletére. Évente ítélik oda egy öttagú kuratórium döntése alapján egy 35 év alatti, tehetséges Vas megyei kötődésű művésznek. Volt már díjazott zongora- és festőművész, hegedű-, gordonka- és oboaművész, színész, képzőművész, sőt a Bozsodi Vonósnégyes is, de grafikusművész még soha. Vörös Máté 1986-ban született, a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskolába, majd a Művészeti Szakközépiskola és Gimnáziumba járt. 2011-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakirányán, 2012-ben vette át képzőművész-tanár diplomáját.

Kiricsi György, a Rotary Club elnöke adja át a Kiss Sándor művészeti díjat Vörös Máté grafikus művésznek (Fotó: Unger Tamás)

Közben (2010-ben) a hollandiai Royal Művészeti Akadémián is tanult Hágában. A szombathelyi Művészeti Szakközépiskola, rajz és képgrafika szaktanára. Számos egyéni és csoportos kiállítása volt, fiatal kora ellenére már sok díjat kapott. 2006-ban nyert először a szombathelyi Irokéz Galéria pályázatán egy 2. helyet, majd 2009-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetem, Pillangók és kisasszonyok című pályázatán szintén 2. lett. 2010-ben Erasmus ösztöndíjjal tudott a Royal Academy of Art-ra menni tanulni Hágába. 2011-ben az I. Nemzetközi Rajz- és Képgrafikai Biennálén Győrben a Városi Művészeti Múzeum díját nyerte el, 2012-ben Kecskeméten a Fringe szakmai zsűri díját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!