Kultúra

2010.11.09. 12:55

Gru - a világ legnagyobb gonosztevője a mozikban - filmajánló

Életének legnagyobb kihívására készül Gru, a gonosz géniusz, el akarja lopni a Holdat. A sors úgy hozza, hogy ehhez örökbe kell fogadni három kislányt, akik természetesen teljesen felforgatják a zseni szürke életét.

Garai Antal 'Atom'

A múlt héten debütált a mozikban a sokak által már nagyon várt új animáció, a Gru (Despicable Me). A filmből kiderül, hogy mennyire nehéz bizonyítani a világ egyik leggonoszabb géniuszának azt, hogy van még létjogosultsága a szakmában, annak ellenére, hogy kicsit már kiöregedett a rosszaságból és ifjú titánok vetélkednek vele. Mindehhez három kislánnyra is szükség van, akik rózsaszínné változtatják a zseni szürke életét.

A sztori
Az idilli kertvárosi miliőben, a fehér léckerítéses, rózsabokrokkal szegélyezett otthonok között áll egy fekete ház kiszáradt kerttel. A szomszédoknak sejtelmük sincs arról, hogy a ház alatt hatalmas, titkos búvóhely terül el. Fáradhatatlan, apró szolgáinak hadától körülvéve itt tervezi Gru a világtörténelem legnagyobb rablását. El fogja lopni a Holdat.

Gru örömét leli mindenben, ami gonosz. Arzenáljában van zsugorsugár, fagyasztósugár, valamint földi és légi harci járművek, és leigáz mindenkit, aki az útjába áll. Mígnem egy nap szembe találja magát három árva kislány elképesztő akaraterejével, akik olyasmit látnak benne, amit eddig senki más: a potenciális apukát. A világ egyik legnagyobb gonosztevője most összeakad élete legnagyobb kihívásával: három kislánnyal, akiknek neve Margo, Edith és Agnes. És emellett felbukkan egy vetélytárs is, a friss hús, egy fiatal gonosztevő, Vektor személyében, aki egy kicsit Austin Powers beütésű kinézetileg és James Bondra hajaz technikai felszereltségében. - port.hu

Gru segítségére vannak a kis sárga lények, akikről nem derült ki, hogy milyen faj egyedei, csupán annyit tudunk, hogy rengeteg van belőlük, szórakoztatóak és szórakozottak, királyként tekintenek Grura, aki név szerint ismeri mindegyiküket.

Aranyos mese, megszórva sok-sok poénnal, amelyeket korosztályonként szét lehet válogatni. Azon vicceken, amelyeken kitörtünk a röhögéstől, nem biztos, hogy minden gyerek nevetne s fordítva ez ugyanígy. Például a bankban, a hitelek súlyát jelképező oszlopok alatt összepréselődő figura nekünk biztos többet mond. A 3D élmény megfelelt, az időközönként felénk ugró/nyúló dolgok száma pont elég volt. Jött cápa, repült rakéta, és még hullámvasúton is utazhattunk, ami mellesleg elég jó élmény volt, csupán rángatozó székek kellettek volna már hozzá és akkor teljes az érzet.

A film előzetese:

A karakterek
Gru, a kampósorrú magas, kopasz és sokszor harisnyát viselő gonosz, fekete és szürke színű ruhatárral rendelkezik. Vektor a laza, Austin Powers küllemű modern titán, narancssárga melegítőt hord és mindene futurisztikus. A professzor, aki Gru kérésére kifejleszt mindent (Fánkrobot helyett funkrobotot, tűzfegyver helyett pedig bűzfegyvert), szóval a kicsit nagyothalló öreg professzor is illik a képbe, a több száz kegyenc, Minion mellé. Margo, Edith és Agnes igazi kislányok, a már sokszor megformált trióhoz hasonlítanánk őket, van egy felelősségteljes okos lány, egy szeleburdi rosszcsont és egy ártatlan kislány a saját mesevilágában (pl.: ilyen karakterek a Pindúr Pandúrok). A bankigazgató igazi megagonosz, akire még mi is félve nézünk, mert a rendíthetetlen Gru is fél tőle. És persze a legjobb mellékszereplő díját Gru kutyája kapja, ami nem tudjuk, hogy milyen lény, de imádnivalóan ijesztő.

Mondanivalóját tekintve benne vannak a kötelező tanok is, a környezetszennyező gonosz idővel rózsaszínes jó éjt puszis apuka lesz, akinek annyira már nem is füstöl a film vége felé a járműve, stb. A boldog vég, annyira nem is csöpögős, mint amitől tartani szoktunk. A film mellett szóljon még az is, hogy nem lehet rögtön az első öt percben kiszámítani az egészet és a trailerben sem lőttek le minden poént. Aranyos történet, s ha akkorát nem is üt, mint egyik-másik animáció, mindenképp ajánljuk megnézésre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!