Kultúra

2017.01.07. 10:25

Gyerekekhez viszik a népdalokat

A Kalinkó együttes év végén ünnepelte két évtizedes fennállását.

Pogács Mónika

Úgy döntöttek: Ezúttal nem műsorral emlékeznek vissza a művészeti csoport húsz évére, hanem 2017-ben elsősorban a Hegyhát iskoláit és ha igény lesz rá, óvodákat keresnek fel. A cél, hogy a magyar népdalkincs megismertetésével a gyermekek számára még vonzóbbá tegyék a népdaléneklés közösségi formáját.

-1996 őszén a Művelődési Ház igazgatójával, Gergye Rezsővel beszélgettünk arról többen arról, milyen jó lenne egy felnőtt népdalénekes csoport a városban - mondta el a kezdetekről Bozzai Nóra, a művészeti csoport jelenlegi vezetője.. - Az intézményvezető komolyan vette a kérésünket. Tanai Erzsébetet kérte fel a csoport vezetésére. Az együttes néhány héten belül, öt fővel alakult meg.

Azt is elárulta: mára az alapcsapatból ketten maradtak. A fiatal felnőttekből álló tagság létszáma a húsz év alatt dinamikusan változott. Most heten vannak.

Egy fellépésen: közös értékrend, közös problémák és hasonló kíhívások tartják össze az énekesnőket, akik így kapcsolódnak ki Fotó: Zágorhidi Czigány Balázs

A névválasztáshoz az együttes történetében a harmadik vezetőnek van köze. Tanai Erzsébet a lehető legjobb népdal énekesi alapokkal vértezte fel a csapatot, majd őt Szalayné Rácz Kata váltotta a csoport élén, végül Pintér Anikó vette át a vezetői stafétát az akkor még Vasvári Népdalkör névre hallgató együttesénél.

- Anikó a Rutafa és több büki gyermekcsoport vezetője volt. A vasváriak vezetését is vállalta egy időben. Vele kezdtünk a néven gondolkodni. Ő vetette fel a Kalinkó nevet, amely egy vasi lakodalmas süteményre utal. A házasságkötésre menet osztogatták az ünneplők az út mentén állóknak. A fonott, különleges kalácsra utal az elnevezés - mesélte az egykori alapító tag a névválasztás történetéről.

Pintér Anikó végül sok elfoglaltsága miatt nem tudott tovább maradni a vasvári csoport élén. 2008 táján így Bozzai Nóra vette át a szakmai vezetést. Azóta is legjobb tudása szerint igyekszik összetartani az énekes csapatot, a közösséget.

A művészeti csoport a teljes Kárpát medence gazdag népdalkincséből merít műsoraiban. Vasból, a Dunántúlról, az Alföldről, Erdélyből és a moldvai vidékről vannak dalaik.

Bozzai Nóra a Kalinkó egyik megjelenését mutatja a Vas Népében Fotó: Pogács Mónika

- Többször megmérettük magunkat szakmai zsűri előtt a húsz év alatt. Rendszeresen részt vettünk a Nagy Gáspár Kulturális Központ népdaléneklési versenyein, ahol rendszerint arany minősítést kaptunk. Az ország legnagyobb szakmai mustráján, a Vass Lajos Népzenei Versenyen szintén többször indultunk, és tértünk haza kiemelt arany minősítéssel. Legbüszkébbek az itt 2006-ban elnyert nívódíjra vagyunk - sorolta az eredményeket Bozzai Nóra.

Azt, hogy ennyi éven át fenn tudott maradni a közösség, a kórusvezető a népdal szeretete mellett annak tulajdonítja, hogy a csoportba mindig azonos korosztályból jelentkeztek tagok, közös értékrenddel, közös problémákkal, hasonló kihívásokkal. Édesanyák, dolgozó nők fontos kikapcsolódása volt a napi rutinból a heti közös népdaltanulás, a szereplések.

A Kalinkó Népdalcsoport fellépő ruhái pályázati támogatásoknak köszönhetően készülhettek el. A jövőben ideje lesz majd új viseletek varratásának, bár ez pályázat és támogatás nélkül továbbra sem megy.

- Összetartó csapat vagyunk. Egymás otthonában tartjuk a próbákat, nem intézményesen. A város is támogat bennünket, tagdíjat szedünk. Így tudunk évről évre elmenni szakmai táborokba, ahol fejlődhetünk, tanulhatunk, a közösségünk még erősebbé válhat - mondta Bozzai Nóra a jelenről.

Kedvenc daláról kérdezve a vasvári csoportvezetőt, ő nem címet említett, hanem egy találkozást, ahol a máig számára meghatározó mondatokat hallotta:

- Egyszer egy erdélyi népdalos tábor és út során egy idős székely bácsi azt mondta: az az ember, aki énekel, az szellőzteti a lelkét. Annyi kosz, szenny ragadhat manapság mindenkire konkrét és jelképes értelemben, a mindennapokban, hogy attól meg kell szabadulni, nehogy káros hatással legyen ránk. Legyen valakinek jó vagy rossz hangja, mindegy. Csak énekeljen, minden élethelyzetben. Ha öröm, ha bánat éri. Énekeljen. Ezt tesszük mi is a csoportban és ezt a szemléletet szeretnénk átadni mindenkinek, aki meghallgat bennünket - zárta a húsz év rövid összefoglalóját a Kalinkó együttes vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!