Kultúra

2017.05.23. 17:20

Hangszert a kézbe! - Öt napon át bárki megszólaltathatja a könnyűzene eszközeit

SZOMBATHELY - Hangszert a kézbe! Mindenki kezébe. Ezek a jelmondatai annak a könnyűzenei kiállításnak, amelyen bárki, aki érdeklődik a hangszerek iránt, kipróbálhatja azokat.

Tóth Kata

Több mint száz hangszer költözött az Agora – Művelődési és Sportházba szombatig a Hangszert a kézbe! rendezvénnyel – a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Cseh Tamás Programjának részeként. Egy három évvel ezelőtti kutatásból kiderült, hogy azokból lesznek a tudatos zenei fogyasztók (akik fizetős koncertre elmennek, CD-ket vásárolnak, legálisan töltenek le zenét), akik korábban zenélni tanultak vagy most is aktívan játszanak hangszeren. – A célunk, hogy mindenki testközelből kipróbálhassa a különböző hangszereket – mondta Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője. – A tapasztalatok szerint ha egy fiatal bemegy egy hangszerboltba, akkor nem meri kézbe venni azokat, játszani rajtuk. Itt viszont korlátok nélkül kipróbálhatja, szakemberek segítségével.

Februárban indult a Hangszert a kézbe! turné, nyárig nyolc helyszínre viszik el az interaktív kiállítást, Szombathely most a hatodik állomás. Nagyobb városokba, megyeszékhelyekre "utazik" a rendezvény, ott is olyan helyszínekre, amelyek a zenei élet központjainak számítanak. A turné korábbi állomásain tapasztaltak szerint a fiatalok közül sokan "rákattannak" egy-egy hangszerre és akár mindennap visszamennek játszani rajta, később pedig nagy valószínűséggel beszereznek egy sajátot is.

A vasi megyeszékhelyen is rengetegen érdeklődnek: délelőttönként szervezett iskolás csoportokat fogadnak, de délután fél kettő után bárki ingyenesen bemehet és megszólaltathatja a neki tetsző hangszert.

A program hivatalos megnyitóján dr. Puskás Tivadar polgármester kiemelte: a zene olyan közlési forma, amelyet mindannyian értünk, amely mindannyiunkból érzelmeket vált ki. Ha egy fiatal zenélni tanul, az nagyszerű dolog.

Lőrinczy György, az NKA alelnöke egy egészen különleges megközelítésből ösztönözte a gyerekeket a hangszerek kipróbálására. Tapasztalatai alapján, ha egy fiú tud dobolni, gitározni és egy buliban megcsillogtatja tudását, a lányok jobban felfigyelnek rá. De az ellenkező nem tagjainak is érdemes zenélni, énekelni tanulni - a srácokat így könnyebben csavarhatják az ujjuk köré.

A megnyitó után poptörténeti emléktáblát avattak a sportházban: ezeket a zenei élet tekintetében kultikusnak számító helyek kapják országszerte.

- Az Agora is ezek közé tartozik, hiszen itt már évtizedek óta él a kultúra - mondta Parais István igazgató. Olyan együttesek, zenészek, énekesek léptek már fel itt, mint John Mayall, az Anima Sound System, a Lord, az Ocho Macho vagy Zsoldos Báró Zoltán - utóbbi például a tegnapi megnyitón is közreműködött. Rengeteg diák már a rendezvény első napjának első néhány órájában kipróbálta a hangszereket: különböző zongorák, gitárok, dobok állnak a rendelkezésükre, emellett egy elektronikus zenei eszköztár és egy ministúdió is csak rájuk vár. A stúdióban énektudásukat is megcsillogtathatják: a felvett anyagot pendrive-on hazavihetik magukkal.

Izgatottan ült be Pungor Máté és Imre Dániel is a dobok mögé, a Derkovits iskolából érkeztek az Agorába. Mindent szemügyre vettek és megszólaltattak, amit csak lehetett, de a legjobban a dobok dübörgése tetszett nekik. Szathmáry Rebeka a gitár húrjai közé csapott és kíváncsian hallgatta, ahogy kezei között megszólaltak az akkordok. Togyeriska Imre Dzsunzi a zongoraszekcióért felelős a rendezvényen. Kifejtette: véleménye szerint az a probléma, hogy a zeneiskolák művészeket akarnak nevelni. Ott nincs lehetőség arra, hogy valaki csak saját szórakoztatásra tanuljon meg hangszeren játszani, pedig a legtöbb embernek erre lenne igénye. A kiállításon bizonyosságot nyerhet, hogy akár felnőtt emberek is nyugodtan kezükbe ragadhatnak például egy gitárt és bármikor megtanulhatják használni.

Az interaktív kiállítás szombatig, midennap 18 óráig várja a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!