Kultúra

2013.04.19. 13:28

Hatalmat a képzeletnek! - A 68-as diáklázadások mai szemmel

Diáklázadások, kicsit más megközelítésben. Az idei Angol szalon rendhagyó félévében ismét előkerült az 1968-as diáklázadások témája, de most igencsak más megközelítésben hallhattunk róla, prof. dr. Tallár Ferenc szemszögéből.

Ambrózai Zsuzsanna

Az idei félév rendhagyó Angol szalonja ismét visszatért az 1968-as diáklázadások témaköréhez. Korábban már hallhattak az érdeklődők erről a korszakról Murai András tolmácsolásában, ám a korábbi és a mostani megközelítés határozottan eltért egymástól. Korábban filmes szemszögből pásztáztuk végig az időszakot, szemügyre vehettük az előadó által, miként jelentkezett ez a téma, a korszak a filmkultúrában, hogyan vizualizálódott. Most azonban prof. dr. Tallár Ferenc, aki a Nyugat-magyarországi Egyetem Filozófia Tanszékének vezetője az eszme szempontjából közelítette meg. Pontosabban fogalmazva magát az eszmeiséget vette górcső alá, s azt a folyamatot, ahogy a jelentéstartalom átalakult és leképeződött a mai, mindennapi világunkban.

- Globalizáció, információs társadalom vagy talán a legpontosabb megfogalmazásunk a hálózatos társadalom lehetne - mondta az előadó, aki kissé rendhagyóan, a kronológiát megfordítva haladt a témával, s nem 68-cal, hanem napjaink meglátásaival kezdte mondandóját.

Alapvetően a filozófus szólt belőle, mégsem mélyedtünk és süppedtünk el bugyraiba. Érdekes és izgalmas volt hallgatni azt az összevetést, miként az előadó a mai kor társadalmáról beszélt, a hálózatos társadalomról. Olyan jelmondatok változásán próbálta érzékeltetni, hol is tart a mai világ, mint az Ismerd meg magad, amelyből napjainkban sokkal inkább Mutasd meg magad lett - nem kis utalást téve ezzel a hálózatos, vagyis internetes, lájkfüggő társadalomra.

Prof. dr. Tallár Ferenc az 1968-as diáklázadásokról beszélt (Fotó: Ambrózai Zsuzsanna)

- Folyamatosan változó és alakuló világban élünk, ahol mindent elgépiesítettünk, mást és mást jelentenek a régi korok eszméi, filozófiái. Manapság az ember akkor nyerő, ha képes eladni azt, amit nemes egyszerűséggel mobilitásnak nevezünk. És valójában ez az egyetlen dolog, amit eladhatunk. Hatvannyolcban erről még szó sem volt. Az akkori eszmék teljesen másról szóltak. A kor szellemisége is más volt. S nem csak a diákság, a munkás réteg is  érdekelt volt a történésekben, megkockáztatva azt az állítást is, az események alakulása sokkal inkább hozzájuk köthetők. Több mint negyven éve mások voltak az értékek, mást képviseltek, mint manapság. Nincs ezzel baj, csak most már másként tekintünk az akkori eseményekre, történésekre. Nincs ez másként a művészettel sem. A képzelet hatalma kiteljesedhetett, hatvannyolcban a képzeletnek, a művészetnek szabad utat engedtek, a legfontosabb kritikai eszközként funkcionált. Ma már a művészet mindenki számára elérhető - így az előadó.

Az est során a társművészetek is fontos szerepet kaptak, nincs Angol szalon vetített film nélkül, most az Eper és vér című Stuart Hagmann film pergett. Hogy a diákok igennel vagy nemmel szavaznak-e valamiről, csak annyit számít nekem, mintha azt közölnék, hogy szeretik-e az epret - mondja a filmben az amerikai campus dékánja, aki kijelentésével nem a legjobbkor él, hiszen a diáklázadások már Amerika-szerte érzékeltetik hatásukat. A vér jelentését a címben nem kell különösebb magyarázathoz fűzni - a forrongás elég okot szolgáltat a kifejezés jelenlétére.

- A mai kor bohém világa és üzletiessége hiányzik a filmből, és ez így a jó. Élmény volt újra nézni néhány évtizeddel később, még akkor is, ha jelentéstartalma megváltozott, s másként tekintek rá. Ennek ellenére semmit sem veszített az értékéből - mondja az előadó. És talán éppen ezen van a hangsúly, hogy el tudjuk fogadni, s kellő nosztalgiával tudunk tekinteni arra a korra, mely köszönő viszonyban sincs a mai világunkkal, mégis magunkénak érezzük, megmozgat bennünk valamit, ott mélyen, legbelül, mert erre a röpke időre mi is hatalmat adhatunk a képzeletünknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!