Kultúra

2015.11.27. 16:48

Hatvan évvel ezelőtt fedezték fel Savaria legjelentősebb régészeti lelőhelyét

Hatvan évvel ezelőtt fedezték fel az Iseumot Szombathelyen. Az évforduló alkalmából nemzetközi konferenciát rendeznek pénteken és szombaton az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárházban. Az előadók beszélnek az ókori kultuszhely feltárásának, megőrzésének körülményeiről, valamint bemutatásának és fenntartásának lehetőségeiről.

Szombathelyi Médiaközpont

A hajdani Római Birodalom területén valamivel több mint hatvan Iseum ismert, ezek közül a harmadik legnagyobb a savariai – mondta Sosztarits Ottó intézményvezető-helyettes.

1955-ben Szentléleky Tihamér vezetésével kezdődött a terület feltárása, az ásatásokon előkerültek a templom homlokzatát díszítő nagyméretű márvány faragványok, és az évek során mintegy félmillió leletre bukkantak itt a szakemberek, így ez Savaria legjelentősebb régészeti lelőhelye – emelte ki Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója.

Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

Ez az egyik legfontosabb Isis-emlékhely Európában, ezért az ókortörténet nemzetközi szakirodalmában a mai napig meghatározóak a szombathelyi régészeti feltárások eredményei – hangsúlyozta Heinrich Zabehlicky, a bécsi egyetem nyugalmazott professzora.

Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében arról is beszélt, hogy az elmúlt évtizedek alatt a megtalált antik templom maradványából a magyarországi múzeumi hálózat kiemelt jelentőségű intézménye lett. Ma a római vallástörténet interaktív megismertetését szolgálja a helyreállított épületegyüttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!