Kultúra

2015.04.16. 15:14

Hol él Ajahtan Kutarbani? - Kamarás István akadémikus, szociológus, író és Isten bohóca

Budapest - Kamarás István professzor mindig meg tudja lepni a közönséget valamivel. Most éppen a Titkos kutatónaplóval, amely egyrészt szépirodalom, másrészt komoly szociológiai kutatás. És a sorok között most is ott bujkál az a szelíden határozott, csillogó és toleráns mosoly.

Ölbei Lívia

A szociológus nagyapa ő volna Kamarás István személyesen vezetésével egy balatoni nyaralás közben szociológiai kutatómunkába kezd a három unoka: Bertalan, Lilla, Anna és unokatestvérük, Mötyő. Első kutatásuk során azt vizsgálják, hogy ki mit válaszol a nyaralók közül a

Tudja-e, hol lakik Ajahtan Kutarbani király? kérdésre. Ez követi a balatonfenyvesiek fagylaltozási szokásainak vizsgálata. Ősszel iskolatársaik és tanáraik körében a Micimackó-kutatást bonyolítják le, közben megismerkednek a százéves olvasáskutatóval, akit megtanítanak az internethasználatra, hogy segíthessen nekik az adatok feldolgozásában. Következik a karácsony-kutatás: ki mit szeretne adni vagy kapni karácsonyra?

A lázas és lelkes munkavégzés során egymás után sorjáznak az egyre érdekesebb kutatási témák. A Bosnyák téri piacon azt kutatják, hogy mi van a bevásárlószatyorban, és hogy mennyire lehet ebből következtetni a vásárlók élethelyzetére és kulturáltságára. A kutatás az Intersparban folytatódik, ahol megismerkednek és összebarátkoznak Hajléktalan Gyulával, aki bekapcsolódik a Ha azt mondom, hogy -kutatásba.

A szociológia rejtelmeiből

Kamarás István akadémikus, vallásszociológus, olvasáskutató, valamint OJD (vagyis az Isten Bohócai Rend tagja) régóta szépiróként is népszerű; Csigamese című kötete például 1998-ban az év gyerekkönyve volt. De írjon bármiről, a szakmája sosem engedi el. Legújabb (ifjúsági) regénye, a Titkos kutatónapló (a Luther Kiadótól) mintegy mellékesen szakszerűen beavatja az olvasót a szociológiai kutatás rejtelmeibe. Mindez persze nem zárja ki a kisebbfajta csodákat sem, amelyekre igazán nagy szükségünk van. Mint Ajahtani Kutarbani királyra. Na, vajon hol lakik? Aki nem biztos a dolgában, kérdezze meg Babó Tittit, ott várakozik a Négyszögletű Kerek Erdő szélén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!