Kultúra

2016.04.27. 12:41

Holdsütés délután: itt a meseboltos szappanopera receptje, ízlés szerint

Szombathely – A nemzetközileg is méltán elismert Mesebolt Bábszínház már megint kisütött valamit: A Hold szerelmesei Tengely Gábor rendező szerint olyan elementáris érzelmeket mozgat, mint egy brazil (vagy török) szappanopera, miközben persze nem szappanoperának kell játszani.

Ölbei Lívia

A történet egy francia mese motívumaiból született. Hat éven felülieknek szól, vagyis felnőttek is bátran megnézhetik.

Régóta tudjuk, hogy jól kezdődik a nap, ha a Mesebolt Bábszínház sajtóreggelijére vagyunk hivatalosak. A terített asztalról most sem hiányzik a mesebeli porcelán cukortartó, de van itt még valami más is: illatos kalács, bárányfelhőhöz hasonló – vagy talán madárhoz? Az új előadás egyik főszereplője, Kovács Bálint pedig teljes Pierrot-fölszerelésben ül asztalhoz.

Arról van szó, hogy Pierrot és Columbina – őt Dénes Emőke játssza - gyerekkori barátok: „Övék a békés városka egyetlen péksége. Pierrot fehér kötényében egész éjszaka dolgozik. Ismeri és szereti az éjszaka minden neszét és illatát, mégis alig várja a reggelt, hogy láthassa Columbinát. Évek óta szerelmes belé: éjjelente róla mesél a teliholdnak, neki ír titokban hosszú verseket. Columbina legszívesebben az ezerszínű réten csatangolna vagy útra kelne idegen városok felé, mégis nap mint nap szorgosan viszi a friss zsemlét, kiflit, croissant-t a városka lakóinak asztalára. Így telnek a hetek, a hónapok. Egy napon azonban különös idegen toppan be a kis üzletbe: a soha nem látott színekkel és ízekkel zsonglőrködő, világjáró Harlekin, akinek érkezése alaposan felkavarja hőseink életét." Harlekin szerepében Janicsek Pétert láthatja a közönség ebben a csodálatos pékségben. Ők hárman tulajdonképpen már évszázadok óta együtt vándorolnak: a commedia dell' arte változó és örök figurái. Az előadás Michel Tournier Pierrot, avagy az éjszaka titkai című meséje motívumainak felhasználásával készült, szerzőként Pallai Mara jegyzi. (A mese ez idáig nem jelent meg magyarul.) Kovács Géza, a Mesebolt igazgatója azt mondja, a szövegkönyvön szerencsére meglátszik, hogy Pallai Mara nemcsak francia szakos irodalmárként és dramaturgként közelített nagy érzékenységgel az anyaghoz (2013-ban szerzett PhD-fokozatot a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen), hanem gyakorló bábszínészként is (jelenleg a Budapest Bábszínház társulatát erősíti). A zenei hangzásért – nem először a Meseboltban – Kiss Erzsi felelős, úgyhogy „hallatlanban", elöljáróban elég, ha annyit mondunk: eleven lesz és különleges. Az előadás koreográfusa a Szombathelyen szintén visszatérő Fejes Kitty, most debütál viszont a Meseboltban a látványtervező Polgár Péter.

Az előadás rendezője pedig az a Tengely Gábor, aki ugyancsak többször dolgozott már a Meseboltban, 2009-es Amália-rendezése például elnyerte az ASSITEJ (a gyermek- és ifjúsági színházak nemzetközi szervezete) legrangosabb elismerését, az Üveghegy-díját a kaposvári biennálén. Tengely Gábor folyamatosan tágítja a határokat, falakat bont báb- és élő színház között. A Hold szerelmeseiben például nem is játszanak klasszikus értelemben vett bábok, miközben a tárgyanimáció zsonglőrképességet kíván, és mondjuk egy kosár bármikor lánnyá változhat. (Hogy sírni kezd-e, majd elválik.) Kovács Bálint azt mondja, Pierrot szerepe éppen azért különleges – és bizonyos szempontból különösen megterhelő –, mert „ennyire sokféle érzelmet egyes szám első személyben, báb nélkül" még soha nem kellett színpadra fogalmaznia.

A rendező morfondírozásában arra jutott, hogy a három szereplő – Pierrot, Columbina és Harlekin – valójában hárman adnak ki egy emberi egészet: mindegyikükben benne vagyunk egy kicsit, mindegyikükből van bennünk valami. (Ő maga különben játszotta már ugyanezt a Pierrot-t egy másik feldolgozásban: ez a szerep volt a diplomamunkája a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész szakán 2004-ben.) A történet Tengely Gábor megfogalmazásában az élet alapvető kérdéseit veti föl a maga eszközeivel: pontosan beszél például a 21. században érvényes, egymást nem kizáró, mert a sokféleség alapján szerveződő családmodellekről, a változó női szerepekről; segítve a nézőt az eligazodásban és az elfogadásban. Fölülírhatatlan recept nincs, ki kell próbálni. Vagyis: „Remélhetőleg lesz miről beszélgetni utána." Mindehhez az előadáson arra is fény derül, hogy miért csatlakozott a stábhoz a mestersége szerint cukrász Andrej Netic, aki Szabadkán szerb-magyar családban született, és már több mint egy éve Budapesten él és dolgozik.

Tengely Gábor pedig újfent nem mulasztja el megjegyezni, hogy nem érti: miért kell a nemzetközi hírű-rangú-minőségű Mesebolt Bábszínháznak még mindig ilyen méltatlan körülmények között, az omló-romló MMIK-ban működnie.

(Most mindenesetre a Mesebolt megnyitja világszínvonalú, franciás látványpékségét: menjünk az orrunk után. Narancsillat, szállongó cukor, napsárga tojás, omló kalács. Vagy felhő – vagy madár.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!