Kultúra

2017.06.28. 18:15

Húszéves a Harry Potter

Hihetetlen, de húsz éve jelent meg az első Harry Potter-történet, magyarul pedig nagykorú lett, 1999-ben adták ki először. Azóta 22 magyar kiadást számolhatunk, ami az első kötetet illeti.

Bakos Ágnes

- J. K. Rowling nem szimplán egy mesét írt, hanem egy teljesen kidolgozott fantasyvilágot teremtett - kezdte Jóna Tímea szombathelyi könyvblogger, a Napi Sorok szerzője. Nem mellékesen az egyik legnagyobb Harry Potter-rajongó a blogger. Szerinte a varázslótanoncról szóló történetben a szerző a valóságot és a varázsvilágot olyan mértékben gyúrta össze, hogy akár még igaz is lehet(ne).

Évről évre gyerekek (és örök gyerek felnőttek) milliói várják, hogy hozza-e a bagoly a Roxfort Expressre szóló vonatjegyüket. - A mára már milliárdossá vált írónő számára nem volt könnyű a sikerhez vezető út. Többszöri elutasítás után először csupán ötszáz példányban jelent meg a sorozat első része, a ma már húszéves Harry Potter és a bölcsek köve - idézte fel a blogger.

Harry sikere viszont azóta töretlen: sok-sok utánnyomás, keményfedeles, puhafedeles kiadás után az illusztrált könyvek is szép sorban érkeznek. A sorozatból készült filmek pedig példátlan sikerrel futottak a mozikban, a varázslótanoncokat alakító gyerekszínészek világsztárokká váltak. Timi szerint nagyon komoly hatása van a történetnek: - Az olvasás újra divatba jött, rájöttek a fiatalok, hogy a kötelező olvasmányokon túl létezik nekik szóló szórakoztató irodalom - zárta a Napi Sorok szerzője.

Szinte hihetetlen, hogy 22 különböző kiadást élt meg az első Harry Potter-kötet csak Magyarországon - persze ideszámolnak minden újranyomást, akkor is, ha az változatlan tartalommal kerül ismét a könyvespolcokra.

A legnagyobb könyves közösségi oldalon természetesen külön zónája van a Harry Potter-könyveknek: 1744 tagot számlál a zóna, több mint 6 ezer bejegyzést tettek a rajongók, szó szerint naponta osztják meg egymással élményeiket, újraolvasásaikat.

Az újraolvasásokra bizonyíték, hogy a könyvmolyok közösségi portálján a szereplők népszerűségi listáját Perselus Piton vezeti! (Ő az első, éppen húszéves történetben nem éppen a legszimpatikusabb karakter.) Érdekes, de a rajongók sorrendjében második Hermione Granger, harmadik Sirius Black, negyedik Ron Weasley és csak az ötödik maga Harry Potter.

A varázslótanonc első története éppen húsz évvel ezelőtt jelent meg (először), remek alkalom az újraolvasásra (és az elsőre is)!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!