Kultúra

2015.07.26. 16:02

Huszonöt év képekben, interjúkban

Bük - Aranykalászok, búzakeresztek címmel a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg az a képes interjúkötetet, amely az aratófesztiválok huszonöt éves történetét mutatja be.

Tersztyánszky Krisztina

Az album szerzője, fotósa és művészeti szerkesztője Bodorkós András, aki egy évtizeden át volt a büki városi újság főszerkesztője. A szombati könyvbemutatón elmondta: ma is szinte hazaérkezik Bükre, és az aratóünnepek során rengeteg jó barátra lelt. Szívesen fogadták őt akkor is, amikor a könyvhöz anyagot gyűjtve felkereste azoknak az aratóbandáknak a vezetőit, akik már az induláskor itt voltak. Őrimagyarósdtól Nagygeresdig, Törökbálintig mindenütt tárt kapukkal várták. Az első évek képanyaga családi fotóalbumok amatőr felvételeiből állt össze, a második évtizedet a szerző saját fényképei idézik, míg a legfrissebb fotók Büki Lászlótól származnak.

A három nyelvre lefordított interjúkban megszólalnak a fesztivál indulásánál bábáskodók: dr. Szele Ferenc polgármester és Kátai Ferencné akkori művelődési ház igazgató, de külön fejezet tiszteleg a fesztivál ősének számító aratóversenynek is, mely ötlet Sági Ferenctől származik. Felidézik emlékeiket a leghűségesebb aratóbandák vezetői, és szót kapnak a szervezésből részt vállaló közéleti személyiségek is. Maga a szerző több személyes hangú, lírai írásban fejezi ki szoros kötődését a rendezvényhez és a városhoz.

Négyen a Szülőföldem Kincse díjazottak közül: Péter Imre, az őrimagyarósdi aratóbrigád vezetője, polgármester, dr. Szele Ferenc, Bük egykori polgármestere, Haraszti Gyuláné Bogyi, a Törökbálinti Baráti Társaság vezetője és Boda Dezsőné Magdi néni, kezdetektől a büki aratóbanda vezetője
Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A bemutatón minden arató és meghívott vendég a 750 éves, ma már városi rangra emelt település pecsétjével és első napi bélyegzővel ellátott példányt kapott a könyvből. Hat, az aratóünnep létrejöttében érdemeket szerző személy és aratóbanda vehette át a Szülőföld Könyvkiadó által alapított Szülőföldem Kincse díjat. Farkas Csabától, a kiadó vezetőjétől megtudtuk, hogy a könyv megjelenését a kettős jubileum előtt tisztelegve Bük önkormányzata finanszírozta.

Hozzátette: a kötet a város és a kiadó több éves eredményes munkakapcsolatának újabb állomása, melynek alapkövét Bodorkós András rakta le, a várossá lett Bük életét bemutató turisztikai fotóalbumával 2010-ben. A sorozat rövidesen még újabb kötetekkel bővül. A könyv képanyagából a könyv szerzője által készített válogatást a gyógyfürdő előtt szabadtéri kiállításon is bemutatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!