Kultúra

2015.09.03. 13:55

Idegen test a globális kultúrában

Szentgotthárd - A Rába fölé kifeszített textil-installációval, filmvetítéssel nyitották meg azt az Összművészeti Alkotótábort, melyet első alkalommal rendeztek meg a városban. Három művészeti egyetem hallgatói, tanárai találkoztak.

Pum András

A megnyitót a Csákányi László Filmszínházban tartották múlt héten csütörtök este. A kortárs képzőművészekhez, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Media Design szakos hallgatóihoz méltón a kezdés egy performansz volt. Bogó Krisztina mutatta be a Rába fölött, egy drótkötélre kifeszített textilinstallációját. A hófehér óriáspóló féléves lisszaboni tanulmányútját idézte. A mediterrán városban, a fiatal alkotó elmondása szerint sokszor annyi a száradó ruha az utcákon, hogy az ég sem látszik tőlük.

- A portugál főváros inspirálta ezt a munkámat. Hasonlóképpen most is azt szeretnénk, hogy a négy napig nekünk otthont adó város, Szentgotthárd ihlessen meg bennünket fogalmazta meg az alkotótábor célját a művész. Bogó Krisztina verset is szavalt a híddal átellenben, egy alkalmi színpadon.

Bogó Krisztina szavalt a híddal szemben egy alkalmi színpadon Fotó: Pogács Mónika

Az alkalmi bemutató után a szervező, w. Horváth Tibor a moziba invitálta a nézőket. A vásznon Gothár Péter: Idő van című filmjének egyik ikonikus jelenete pergett: az, ahol épp egy megállíthatatlanul növekedő szőrszálat próbál sikertelenül visszavágni Bodrogi Gyula Lázár Kati arcáról.

Csomós Dávid, a programot támogató SZEMLE egyesület elnöke a filmre utalva magyarázta saját olvasatában, mit is kell értenünk a tájidegen szó alatt, ami egyben az alkotóhét tematikája idén. Az elnök szerint maga a tábor is egy ilyen előretörő, néhol talán provokatív, de visszavághatatlan dolog.

A vezető után a szervező, w. Horváth Tibor foglalta össze a célokat: - Egy tábort akartunk, ami összehozza a különböző egyetemekről érkező művészeket és olyan közös alkotás- és fesztiválhangulat az eredmény, mely a város érdeklődését a kortárs művészet felé fordítja.

A fiatal alkotótól a tábort támogató egyesület titkára, Csomósné Boros Erika vette át a szót, aki fontosnak tartotta a tájidegen elnevezést továbbmagyarázni.

- Az ember jelenléte mindenképpen alakítja a környezetét jó vagy rossz értelemben. Az egy másik kérdés, mi hogy tudunk ezzel együttélni. A nem odavaló dolog tájidegen. A fiatalok az alkotóhéten egyfajta görbe tükröt szeretnének a város elé tartani ezekből.

A megnyitón Tasnádi József, Munkácsy-díjas művész is szólt a jelenlévőkhöz. Szerinte a kortárs művészet is tájidegen test a globális kultúrában. Tájidegenségével ellenpontozza a széles körben elfogadottat. Ettől marad sokszínű a kultúra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!