Kultúra

2015.08.01. 10:04

Lehozza a tisztaságot az égből - Az Ispánkon élő Illés Judit arra törekszik, hogy festményei boldogságérzetet közvetítsenek

Ispánk - Illés Judit aktív, fitt életet él nyugdíjas éveiben: minden reggel tornával kezdi a napot, diétázik, odafigyel az egészségére, s élvezi a táj szépségét. Azt vallja, hogy festményei örömöt és boldogságot közvetítenek.

Bajdó Bettina

Illés Judit 1965-ben fejezte be tanulmányaimat a Képzőművészeti Egyetemen, ahol festő- és grafikusművész, valamint rajztanári diplomát szerzett. 1990 óta szenteli magát teljesen a festészetnek. Férje halála után költözött az Őrségbe, miután eladta a budapesti lakásukat, bőven futotta belőle, hogy Makovecz Imrével terveztessen házat magának, amit aztán a tanítvány, Ekler Károly építész valósított meg. Ottjártunkkor mosolygósan, jókedvűen fogadott minket a festői szépségű környezetben, ahová pontosan illeszkedik otthona. Férje már nincs vele, de sosem érzi magát egyedül, nappalijának falán egy képről mindig letekint rá.

Illés Judit azt vallja, a táj szépsége és hangulata elvarázsolta őt. Nincsenek közvetlen szomszédai, teljesen egyedül él, de a csend nem zavarja őt. Nagyon sokat sétál az erdőben, imádja az őrségi tájat. Ahogy mondja, egy faággal minden érzelmet ki lehet fejezni, festményeiről is ez tekint vissza ránk. Boldogságérzetet próbál megörökíteni a festményein azért, hogy aki megveszi, ugyanezt az élményt élje át. Úgy gondolja, hogy a művész dolga az, hogy az égből lehozza a tisztaságot. Közvetítő legyen ég és föld között.

Illés Judit boldogan él Ispánkon a festői szépségű környezetbe pontosan illeszkedő, Makovecz Imre által tervezett takaros házban. Fotó: Bajdó Bettina

Nagyon egészségesen él, minden reggel korán kel, és egy öt tibeti gyakorlatból álló jógasort végez el. Ez tartja fitten és fiatalon. Ráadásul szerinte ennek köszönhetően sokkal több munkára képes az ember.

A festőnőnek éppen szombaton nyílt tárlata Őrségi Tájak címmel Őriszentpéteren, a Pajtában (Templomszer 7.). Nagy gondossággal válogatta a képeket, hogy a nézelődőknek nyugalmat és boldogságot adjanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!