Kultúra

2016.09.16. 19:17

Ilyen még nem volt: Szerelmes és szakszerű helytörténet diákoknak, ahogy Ilon Gábor régész megírta

Kőszeg – Csordultig megtelt a kőszegi városi könyvtár annak a különleges és hiánypótló olvasókönyvnek a bemutatójára, amelynek szerzője Ilon Gábor régész, és amely Kőszeghegyalja gazdag régészeti lelőhelyeire kalauzolja az ifjú olvasókat. Sok diák is eljött: a könyv nekik készült.

Ölbei Lívia

A szenvedélyes régésznek, Ilon Gábornak vannak saját tapasztalatai arról, hogy a tizenéves korosztály mennyire fogékony tud lenni a helytörténetre, a régészetre – ha jól kínálják föl neki ezt az izgalmas tudományt. Fogta tehát, és megírta Kőszeghegyalja régészeti örökségének olvasókönyvét (kiadója a Pannon Kulturális Örökség Egyesület), amelyet minden bizonnyal haszonnal forgatnak majd a helybeli felső tagozatos általános iskolások és a középiskolások is, akik ingyen juthatnak hozzá az izgalmas kiadványhoz, amely világos felépítésével, adatgazdagságával jól kiegészítheti a történelemórákon használt tankönyveket.

A könyvbemutatón Huber László polgármester köszöntötte az éppen 60 éves, polihisztornak aposztrofált szerzőt: „Legyen ez a könyv születésnapi ajándék!" Keszei Balázs, a Jurisich gimnázium igazgatója, a kőszegi önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke a kötetet méltatva megjegyezte: manapság többnyire azokhoz a tárgyakhoz, jelenségekhez ragaszkodunk, amelyeket már elveszítettünk – sőt: elveszítvén őket fedezzük fel értéküket -, a régészet azonban a feltárt értékek megőrzésén, feldolgozásán, minél szélesebb körű megismertetésén munkálkodik.  Ilon Gábor olvasókönyve ebben a szellemben készült – Kőszeghegyalján van mivel megismerkedni –, ráadásul mind ismeretanyagában, mind hangvételében, mind felépítésében megfelel a kor követelményeinek, figyelembe véve a tizenéves célközönség életkori sajátosságait is.

Ahogy a Keszei Balázs által is idézett  prof. dr. Sümegi Pál tanszékvezető egyetemi tanár, geológus és régész (Szegedi Tudományegyetem, Földtani és Őslénytani Tanszék) a kötet ajánlójában írja: „Ilon Gábor könyve hiánypótló és újszerű. A szerző a legkisebb korosztályt, a történelem, a régészet, a városuk, közelebbi és tágabb régiójuk, a Kőszeghegyalja története iránt nyitott kamaszkorúakat és a legnyitottabb 11–12 éves korosztályt célozta meg munkájával. A cél egyértelmű: a régészet, a történelem, az egykori társadalmak fejlődésére nyitott olvasóréteget, egy új, a régészet és a történelem, valamint az örökségvédelem iránt elkötelezett generációt kialakítani a könyv élményanyagán keresztül. A könyv fejezetei és kialakított szerkezete is ezt a célt szolgálja, felépítése logikus. Az első kőszeghegyaljai könyvben a régészeti és történelmi korok sorrendjében a régió legkiemelkedőbb jelenségeit és leleteit, a kistájban a legfontosabb nyomokat hátrahagyó emberi kultúrákat mutatja be a szerző, kifejezetten érdekfeszítő módon és a megcélzott korosztályok számára megnyerően.

A második könyvből sem maradnak el a figyelmet felkeltő megjegyzések a régészeti kutatásokat elkezdő egyéniségekről, a kőszegiek számára élő történelmet alkotó, számukra nap, mint nap látható Jurisics várról, Kőszeg méltán híres főteréről, templomairól, középkorból fennmaradt városszerkezetéről. Első lépésben a szerző a városi régész munkáját mutatja be és azt is, hogy ebbe a tevékenységbe hogyan kapcsolódhat be egy diák, hogyan segítheti a régészeti megismerést a városokban zajló építkezések során.

Ezt követi a régészeti felderítési módszerek bemutatása, köztük az egyik legfontosabb és a diákok számára is vonzó, romantikusnak tűnő módszer részletezése, a régészeti terepbejárások leírása. Természetesen ebben a fejezetben a klasszikus terepbejárás mellett a mai ifjúságot leginkább érdeklő technikákat, a dróntechnikát, a légi és űrfelvétel elemzést egyaránt bemutatja. A szerző e könyv végén is az örökségvédelem fontosságát kiemelendő önálló epizódban tárgyalja, és fontos tapasztalatait megnyerő módon mutatja be az ifjabb generációknak." Az olvasókönyv tervezője Trifusz Péter. Terepre fel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!