Kultúra

2016.10.24. 13:56

Ilyen volt az '50-es évek - Kiállítás nyílt a Reményik iskolában

Azok az '50-es évek... címmel kiállítás nyílt a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola aulájában. A tárlat bemutatja a diktatúra éveit és az 1956-os forradalmat követő megtorlás időszakát.

Korabeli újságcikkek, régi társasjáték, ráció, berendezési tárgyak, taposóakna, fegyverek, egyenruhák - az '50-es évek hangulatából ad ízelítőt a hétfőn megnyílt tárlat, amelyet a Gulág Emlékbizottság pályázatán elnyert egymillió forintos támogatásból valósított meg a Reményik iskola. A kiállítás tiszteleg az 50-es évek névtelen hősei előtt, és bemutatja az akkori embertelen világot. Anyagát a felsőcsatári Vasfüggöny Múzeumból, az Aréna utcai katonatörténeti kiállításból és szülők, nagyszülők által felajánlott tárgyakból állították össze.

- Ez a korszak sokáig mostohagyerek volt a közoktatásban, nem szabadott róla beszélni, kimaradt a történelemkönyvekből. Felnőtt egy generáció úgy, hogy szinte semmit sem tudott az akkoriban történtekről. Szeretnénk az 50-es éveket közelebb vinni a diákjainkhoz és a felnőttekhez is, ezt szolgálja ez a kiállítás is - fogalmazott Dalos Tibor, az iskola történelemtanára.

Fotó: Ádám Dávid

Dr. Puskás Tivadar köszöntőjében kiemelte: 1956 a gyerekek számára csak egy tankönyvi adat, Magyarország számára azonban egy közelmúltbeli esemény, amelynek nemzetformáló ereje van.

- Bátor volt a magyar nép. Felkelt, és azt mondta, elég volt. Nagy árat fizettünk érte: 3 ezren haltak meg, 20 ezren kerültek börtönbe, 200 ezren külföldre menekültek a megtorlás elől - idézte fel a polgármester az elszomorító adatokat.

Gregersen-Labossa György lelkész arról beszélt: hálát kell adnunk, hogy egy szabad világba születtünk. - A szabadság elkényelmesít fizikai és lelki értelemben is. Ezért az iskolának fontos szerepe van abban, hogy a gyerekek átérezzék a korszak történéseit. Emlékezni kell az elhurcolt papokra, a megtépázott egyházra is - tette hozzá.

A gyerekek a későbbiekben felkeresik a Terror Házát, és a témához kapcsolódó drámajátékot adnak elő, amelynek alapja egy valós családtörténet lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!