Kultúra

2016.06.28. 17:25

Itt hagyom szobraimat

Sárvár - Kilencvenéves lesz a napokban Németh Mihály sárvári szobrász, a város díszpolgára. Ez alkalomból július 6-án a Nádasdy-vár ötös számú bástyájának kiállítótermében nyílik meg bővített állandó kiállítása.

Pajor András

A szobrász Elmentettem című kiállítása három éve nyílt meg a sárvári vár bástyájában. A városnak adományozott több mint 150 szobor és plasztika átfogó képet ad az életműből. Most a művész újabb alkotásaival gyarapszik a tárlat. A szobrászművész gyermekeire hagyományozott kisplasztikái és szobrai tíz évig a várban lesznek megtekinthetők letéti gyűjteményként. Tíz év múlva az örökösök és a városi intézmény közösen döntenek a kiállítás további sorsáról.

Németh Mihály várbeli kiállításáról így fogalmazott: Gyermekkorom óta vonzódom a vár bástyáihoz. Ezek árnyékából mentem el a múlt század közepén a fővárosba, hogy kijelölt utamat megjárjam. A több száz éve rakott falakból kisugárzó rendet, célszerűséget és egyszerű logikát vittem magammal, és velük az utamba akadt bonyolult problémákat könnyedén átléptem. Szobraim csendes lírája és a bástya zordabb hangulata kiegészíthetik egymást. Így talán e kontrasztból született halkabb hang vagyok én, Németh Mihály, aki a szobrok szép kriptájától alig száz méterre, északkeletre láttam meg a napvilágot. E régi emlékek hatására könnyedén hagyom itt szobraimat a vártornyot övező fény árnyékában. Nincs ebben semmi különös, csak a budapesti Epreskertben talált jeleket, ötleteket mentegetem haza.

A sárvári művész a város középiskoláinak is adományozott műveiből. A Barabás György Szakközépiskolában nemrég megnyílt kiállításán Kondor János, a művelődési központ igazgatója megjegyezte, hogy az elmúlt években ismét méltó helyükre kerültek Németh Mihály alkotásai Sárváron. Ezzel is boldog születésnapot kívánva a ma is aktív, örökifjú szobrásznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!