Kultúra

2015.04.21. 19:17

„Jó látni más kultúra jelenségeit itt is” - Japán babák hallgatják a japán dobot

Szombathely - Több ezer év üzenetét hozzák azok a japán babák, amelyek a budapesti Japán Alapítvány ajánlásával, a szombathelyi Magyar-Japán Baráti Társaság közvetítésével jutottak el az Agora - Gyermekek Házába. Április végéig maradnak itt.

Unger Tamás

Kiss Andrea, a Gyermekek Háza vezetője azt mondja, régi a kapcsolat a szombathelyi Magyar-Japán Baráti Társasággal, úgyhogy örömmel fogadták be ezt a tárlatot is (amely egyébként belépő nélkül látogatható). És nem üres szólam, hogy a kiállításra nem csak gyerekeket várnak, bár az osztályfőnökök és tanárok biztos nagy élményben részesítik a diákokat, ha mondjuk „osztálykeretben" jönnek el ismerkedni egy kicsit Japánnal. A kamaszoknak sem „ciki" babákat nézegetni, elvégre a rendkívül gazdag és több ezer éve létező japán babakultúra a felnőtt rituálékban is nagy szerepet játszott. Igaz, vannak itt kifejezetten gyerekeknek szánt, fából készült, festett babák (ez a kokesi), de a finoman kidolgozott, bonyolult kosztümben pompázó bábok gyerek kezébe nem valók (ahogy minden felnőttkézbe sem): ezek a híres japán (báb)színház figurái.

Még Vörös Emil, a kőszegi Ataru Taiko Dobszínház alapítója és vezetője – aki a kedvünkért hangszerrel érkezett a kiállítótérbe - is egészen elámul a sok japán szépség láttán: „Annyira megindító ez az egész." Pont olyan régi a japán babakultúra, mint a taiko – belegondolni is szédületes: „Érződik a levegőben, hogy ezek a babák nem egyszerű játékszerek, hanem spirituális funkciójuk is van – én érzem." És ebben a pillanatban megszólal a taiko, a japán dob is. Vörös Emil pedig egycsapásra az eleven japán tárlat részévé válik.

 

És hogy a japán kultúra nem csak mifelénk népszerű (a szombathelyi Magyar-Japán Baráti Társaság rendszeresen szervez programokat), jelzi: az Ataru nyári programnaptárja szépen telik, a júniusra már ki lehet tenni a „foglalt" táblát: „De úgy, hogy egyik nap Herend, a másik nap Salgótarján." Június végén a kőszegi japán dobszínház a Ság hegy kráterében koncertezik: évmilliós bazaltrétegek fogadják be a sok ezer éves japán dobkultúrát.

Az Agora - Gyermekek Háza japánbaba-tárlatán belelapozunk a vendégkönyvbe. Íme, egy bejegyzés: „ A baba egyenlő kedvesség, finomság, szépség, a baba a ragyogást jelenti, valóságosan az élet íze, sava-borsa. Jó látni más kultúra jelenségeit itt is. Köszönöm!"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!