Kultúra

2015.07.03. 15:24

Jeles András: József és testvérei - A Mesebolt Bábszínház és a Kőszegi Várszínház együttműködésében

Van valahol egy nagy kerék, amelyből pörögnek ki a sorsok, kopírozódik egyikre a másik, és micsoda élmény a fölismerés, hogy mind „direkt pászol”.

Ölbei Lívia

„Pászol", mint Jeles András és a szombathelyi Mesebolt Bábszínház; mint a József és testvérei-előadás és a kőszegi Jurisics-vár tenyérnyi (leg)belső udvara, ahol két estére otthonra lel a garabonciás (vagy talán inkább egy „angyalforma illető"), hogy aztán induljon tovább. De az, hogy itt volt, mindent megváltoztat. Sorsminta ez is, Miskin hercegtől más regényhősökön át egészen a könyvek könyvéig, a Bárányig és a Bibliáig, amelyben apák és fiúk – testvérek – láncolata hullámzik előttünk a felfoghatatlan, de egyszer csak plasztikussá váló időben.

Jeles András: József és testvérei. A Mesebolt Bábszínház és a Kőszegi Várszínház közös, felnőtteknek szóló előadása a Jurisics-várban. Díszlet: Perovics Zoltán, Báb és jelmez: Bánki Róza, zeneszerző: Melis László, zenei munkatárs: Lukin Zsuzsanna, rendezőasszisztens: Guary Szandra. Szereplők: Csák Zsolt mv., Császár Erika, Dénes Emőke, Grünwald Dávid mv., Janicsek Péter, Kovács Bákint, Kőmíves Csongor, Lehőcz Zsuzsa, Lukin Zsuzsanna mv., Nagy Júlia mv., Takács Dániel. Fotó: Unger Tamás

Sorsminta és kopírozódás az is – a múlt mélységes mély kútjának teteje föltárul, lecsapódik –, hogy a szombathelyi Mesebolt belülről sugárzó József és testvérei-előadásán, az előadás megszületésének körülményein mintha Jeles András pont harminc éve létrehozott társulata, a Monteverdi Birkózókör tűnne át. Hiszen itt van Melis László, Lukin Zsuzsanna, itt van Perovics Zoltán, Bánki Róza. És itt van – öt év távolából – Grünwald Dávid, a „hajdani" szombathelyi kis lord, akinek mostani színpadi jelenlétében benne van a múló idő, a folytonosság és a változás. Jeles András különös camera obscurája nem a feje tetejére, hanem a talpára állítja a világot. Melyik a báb, és melyik az ember? Mi a báb, és mi az ember? Titok, És csak terjeng némán odalenn és a csillagok körül az irgalmatlan mélység.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!