Kultúra

2015.03.03. 11:24

Jókedvű nagymamák, háborúk és békék - Orosz asszonykórus Szombathelyen

Szombathely - Nem mindennap fordul elő, hogy igazi orosz asszonykórus lép föl Szombathelyen. A Savaria Egyetemi Központban most ez történt: az orosz nagymamák mindenkit elvarázsoltak. Ők a Szudaruski együttes.

Ölbei Lívia

A jókedvű Szudaruski (a név is annyit tesz, hogy „asszonyok") a NymE SEK orosz tanszékének szakestjén lépett föl. Az orosz nagymamák különben Budapesten élnek, és tulajdonképpen az unokáiknak köszönhetik az együttes megszületését. Az történt, hogy rendes nagymamaként valamennyien szorgalmasan és rendszeresen elkísérték az unokájukat (unokáikat) az Alfavit Alapítványnál működő orosz iskolába, és miközben a gyerekeket várták, jól elbeszélgettek. De a beszélgetés egy idő után már nem volt elég. És bár a foglalkozásuk tekintetében van köztük mérnök, tanár és sok más, hamar kiderült, hogy a zene szeretete mindannyiukban közös. Néhányan zenei képzettséggel a rendelkeznek. A nyolc főt számláló  együttes művészeti vezetését Anna Alekszandrovna Dunajevszkaja vállalta, a koncertmester az egyetlen férfi a csapatban: Alekszej Jamkovenko. Repertoárjuk főleg a tágas orosz lélekből táplálkozó orosz népdalkincsből válogat, de a szombathelyi fellépésen az orosz folklór-összeállítás  mellett más népek dalaiból is átnyújtottak egy színes csokrot a közönségnek, a „farsangolásba" pedig a hallgatókat is bevonták.

Fotó: Márcziné Nyíri Márta

A SEK Filológiai és Interkulturális Kommunikáció Intézetének orosz intézeti tanszékén minden évben nagy sikerrel rendezik meg azt a „szakestet", ahol jó arányban van jelen a szórakozás és a tudomány (nem mintha a tudomány nem lenne szórakoztató). Ráadásul aki nyelvet tanul, nemcsak nyelvet tanul, hanem kultúrát is: a Szudaruski fellépése az orosz kultúrát hozta közelebb az egyetemistákhoz. De a SEK orosz tanszékének hallgatói Oroszországban is szerezhetnek felejthetetlen és semmi mással nem pótolható tapasztalatokat: a szakesten ezúttal olyan diákok meséltek az élményeikről, aki moszkvai részképzésen vettek részt, a nevezetes Puskin Intézetben (ulica Volgina 6.).

Fotó: Márcziné Nyíri Márta

A szombathelyi orosz tanszék oktatói egyebek mellett külföldi egyetemeken szerzett tanítási tapasztalataikról számoltak be a hazai közegben, valamint bemutatták a nemzetközi szlavisztikában is jegyzett tanszéki tudományos munkához köthető legfrissebb köteteket. Tavaly volt a nem csak „Puskin-reinkarnációként" jelentős orosz költő, Lermontov születésének 200. évfordulója, amelynek tiszteletére nemzetközi konferencia szerveződött, aztán annak rendje és módja szerint az előadásokból kötet készült. Ugyancsak  kötődik a SEK-hez Szláv Történeti és Filológiai Társaság, amely minden évben tudományos felolvasóülést szervez, ahova az ország összes jelentős szlavisztika-műhelyéből és egyeteméről  érkeznek előadók. A szakesten a tavalyi felolvasóülés nyomán szerkesztett kötetettel ismerkedhettek meg a hallgatók. Közben pedig szerveződik az idei felolvasóülés, amelynek „hívóformulája" úgy szól, hogy „háborúk és békék". Világháborús évfordulók idején a tematikát nem kell magyarázni, ahogy az „irodalmi érintettség" is nyilvánvaló. Tolsztoj Háború és békéjét azok is ismerik, akik egy sort nem olvastak belőle. (Pedig érdemes.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!