Kultúra

2016.05.24. 11:53

Jordán Tamás eljátssza a kövér dédnagymamát, aztán harmadszor is megpályázza - A WSSz meghirdette az új évadot

Szombathely – Jordán Tamás bejelentette, hogy szándékában áll harmadszor is megpályázni a Weöres Sándor Színház igazgatói székét. Mandátuma 2017. szeptember 30-án jár le, közeleg a döntés. Az igazgatói pályázatról a 2016/17-es évadot meghirdető sajtótájékoztatón esett szó a WSSz igazgatói irodájában, ahol jövőre valószínűleg előadásnak is részese lehet a közönség. Jordán Tamás pedig bérletben játszik el egy kövér öregasszonyt.

Ölbei Lívia

Elszállt a 2015/16-os évad a Weöres Sándor Színházban: A mi osztályunk megrázó élménye után Mohácsi János tette föl az i-re a pontot A falu rosszával, amely nemcsak pontosan és szórakoztatóan beszél arról, hogy hol élünk, hanem a társulati összjáték ritka példáját is nyújtja.

A falu rossza egészen biztosan repertoáron marad az Akacs 7-ben, ahogy jövőre is lesz szerencsénk a Makrancos Katához, a Vitéz Mihályhoz, a Mandragórához és a nézőcsúcsot tartó szombathelyi musicalhez, A dzsungel könyvéhez. Novemberben, Márton-nap környékén újra többször színre kerül a Szent Márton-év tiszteletére bérleten kívül bemutatott Szivárvány havasán-előadás.

A WSSz bérleteseinek száma egyébként 3000 körül mozog, a 2015/16-os évad őszi szezonjára 3323-an, a tavaszi szezonra 3346-an váltottak bérletet. A 2016/17-es évad szintén hozni látszik az erős papírformát. A 2009. januári 9700-bemutató óta a Weöres Sándor Színház fontos helyet vívott ki magának a magyarországi színházi életben. És bár állami díjak nem jutottak Szombathelyre, az elmúlt nyolc év mérlege a szakmai elismeréseket illetően imponáló. Legutóbb a Vitéz Mihállyal történelemet író Bajomi Nagy György kapta meg az év legjobb Shakespeare-színészének járó Gábor Miklós-díjat Hamlet-alakításáért.

Sodró Eliza megy, Gonda Kata jön

A jövő évadban nélkülöznünk kell Görög Lászlót - és főleg Sodró Elizát, aki a budapesti Radnóti Színházhoz szerződött. Ahogy Jordán Tamás fogalmaz: Alföldi Róbert nézte ki őt Szombathelyen, hívta meg a Radnóti Lear király-előadásába. A Radnóti-igazgató Kováts Adél pedig olyan meggyőzőnek látta ezt a vendégjátékot, hogy szerződést kínált Sodró Elizának. Jordán Tamás természetesen rendkívüli módon sajnálja, hogy a tehetséges fiatal színésznő távozik Szombathelyről, de „a madárnak muszáj repülnie”, más választása nincs. A jövő évadra a társulathoz érkezik Gonda Kata (Sodró Eliza osztálytársa volt a Kaposvári Egyetemen, a szélesebb közönség a két kereskedelmi csatorna szappanoperáiból ismerheti, még az egyetemi éveket megelőző időkből). A színház főrendezői posztját Réthly Attila foglalja el, aki legutóbb a csodálatos Ványa bá-előadással győzte meg a közönséget Csehov érvényességéről.

Zsótér Sándor és a Kísértetek, Hegedűs a háztetőn helyett Mágnás Miska

A 2016/17-es évad is 8 bérletes előadást kínál, négyet a nagyszínpadon, négyet a Márkus Emília Teremben, valamint lesznek bérleten kívüli bemutatók is. A menetrend is a szokott módon alakul: egyszerre mindig két előadás készül, egy fönn, egy lenn. Ősszel a nagyteremben Horgas Ádám kezd Shakespeare-rel: Ahogy tetszik. Közben az emeleten készül a Kísértetek: a híresen színészbarát, eredeti színházi látásmódjáról szintén ismert Zsótér Sándor Ibsen-drámával köszön be Szombathelyen. A Kísértetek lesz az első bemutató.

Aztán jön a Mágnás Miska, Mohácsi János-rendezésben. Eredetileg a Hegedűs a háztetőn bemutatójára gondolt a színház, de ez a darab most átmenetileg „világszerte tiltva van”: épp átírás alatt. És bár a Mágnás Miska-sztori Cudar világ címmel, Czukor Balázs-rendezésben nemrég ugyancsak a szombathelyi közönség elé került, Jordán Tamás biztos benne, hogy a Mohácsi-változat tartogat meglepetéseket.

Bernarda Alba után a kövér dédi: Jordán Tamás

A nagyszínpadi Mágnás Miska párdarabja A dédi: bizonyos Roberto Cossa Buenos Airesben játszódó komédiájából Valló Péter rendez előadást. A majdnem 100 éves dédnagymamát maga Jordán Tamás játssza, aki különben a legendás kaposvári időkben, Lázár Kati rendezésében a Bernarda Alba háza címszerepét is eljátszotta, nagy sikerrel. (Egyik lánya, Németh Judit tud erről mesélni.)

Fotó: Unger Tamás

Lukáts Andor Ivanovot rendez – Alföldi Volponéval tér vissza: kemény lesz

A tavaszi szezonban Lukáts Andor (A mi osztályunk rendezője) vezetésével viszi színre a társulat Anton Csehov Ivanovját, Bányai Kelemen Barnával a címszerepben. Közben fönn készül a Vineta Köztársaság: Moritz Rinke színműve a versenyszféra öltönyöseit állítja rivaldafénybe: sok kétségbeeséshez sok humor, Réthly Attila rendezésében.

Alföldi Róbert Ben Jonson Volponéjával tér vissza, a címszerepben Jordán Tamás lép színre. A pénz komédiája, teljes pompájában: a Shakespeare-kortárs szerző a mohóság kíméletlen szatíráját adja. Nincs kétség, hogy Alföldi Róbert jó partnere lesz a kontúrok meghúzásában. Mindeközben lenn Béres Attila (aki szerencsére nem lett egészen hűtlen Szombathelyhez) Molière Tartuffe-jének ad értelmet. A címszereplő: Mertz Tibor.

Végállomás

Bérleten kívül Nagy Cili rendezi meg A Grönholm-módszer című Jordi Galcerán-drámát, valószínűleg a színház igazgatói irodájában (és környékén). Sok itt az üvegablak. Koltai Róbert pedig már meg is kezdte a munkát: a Végállomás Tolsztoj Kreutzer-szonátájának átirata, megvolt az olvasópróba

Nem fizetek!

Ja, és lesz Karneválszínház is, bár még pontosan nem tudni, mikor – és azt se, hogy hova ül a közönség. Eduardo De Filippo Nem fizetek! című 1940-es komédiáját Réthly Attila rendezi. Nyilván sok bonyodalomra és happy endre számíthatunk.

Thea-tér – vagy amit akartok

Ne feledkezzünk meg a WSSz „agóra-programjairól” sem, volt és lesz is – ez itt a praxis, messze földről a csodájára járnak. Kelemen Zoltán és Völgyi Attila sanzonestje például május 26-án este kerül színre utoljára – legalábbis ebben a szezonban. Mert kettőt pislantunk, és máris itt a 2016/17-es évad, amelynek elején Zsótér Sándor vezetésével Kísértet járja be a Weöres Sándor Színházat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!