Kultúra

2017.03.22. 18:55

Kodály Kórus jubileumi ünnepe

Szombathely - Hatvanéves a Paragvári iskola zenei tagozata, és éppen ötven éve vették fel a Kodály Kórus nevet, miután meghallgatta a diákokat a névadó. Majdnem minden egykori kórustag részt venne a jubileum megünneplésében, elkezdték a próbákat.

Bakos Ágnes

- Sokan visszajeleztek, az első próbán pedig csak jöttek és jöttek, több mint százan lettünk - mesélte az e heti kóruspróbáról Kőváriné Fekete Marietta, a Paragvári Utcai Általános Iskola igazgatója.

Online felhívás előzte meg a vártnál nagyobbra sikerült összejövetelt. Az igazgatónő az egykori hámánosokhoz és paragváris zeneisekhez fordult és régi növendékeket kért fel két dal előadására. Hétfő délutánonként találkoznak az iskolában húsvét és május 1-je kivételével, aztán lesz nagy főpróba a sportházban, majd május 10-én az előadás. Az egykori kórustagok összehívásának egyik apropója a Kodály-emlékév, a másik az, hogy hatvanéves az iskola zenei tagozata, a legfontosabb pedig az, hogy ötven éve vették fel a Kodály Kórus nevet.

Kodály Zoltán a feleségével a szombathelyi kóruskoncerten
Fotó: Paragvári Utcai Általános Iskola

- Egészen pontosan 1966. május 14-én volt itt Kodály tanár úr, akkor én negyedikes voltam - idézte fel az igazgatónő, aki természetesen kórustag volt és élénken emlékszik az izgalomra, az előkészületekre és az előadásra. Ugyanis, amikor megkeresték Kodály Zoltánt, hogy a szombathelyi iskolakórus felvenné a nevét, akkor igent mondott, de feltétele volt, hogy előbb meghallgatja a diákokat. Több mint ezer ember volt ott a bemutatkozó előadáson a sportházban - középen Kodály Zoltán, aki elismeréssel szólt a hallottakról és a nevét adta a kórusnak.

Májusban két dallal állnak színpadra az egykori kórustagok: az Esti dal és a Gergely-járás előadására készülnek. Aki nem tud részt venni a héten megkezdett közös gyakorlásokon, az megkapta e-mailben a kottákat és gyakorol otthon - ezt ígérték az igazgatónőnek. És azt is, hogy az előadásra visszatérnek Szombathelyre a már messzebb élő, egykori kórustagok.

Lesz majd hangszeres és táncos múltidézés, filmes összefoglaló a kórusmunkáról - árulta el a májusi bemutatóról az igazgatónő. A nosztalgiázó idősebbek mellett a tinédzserek részvételét hangsúlyozta: a tavaly, tavalyelőtt kimaradt nyolcadikosok is visszatértek, márpedig egy kamaszgyerek olyan szabad-idős programot választ, ahol jól érzi magát - ezek szerint a Kodály Kórus ilyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!