Kultúra

2012.12.17. 12:20

Kalács és képzelet: interaktív mesejáték a WS Színházban

Szombathely - A kék pék története több változatban is létezik: Devecsery László szerzői és rendezői képzelete legújabban a WSSz stúdiójában ölt testet.

Ölbei Lívia

De nemcsak testet, hanem színt és illatot is.

A kék pék. Interaktív gyermekszínházi előadás óvodásoknak és kisiskolásoknak. Írta, rendezte: Devecsery László. Zeneszerző: Szerémi Zoltán. Dramaturg: Bognár Alexandra. Közreműködik: az Élelmiszeripariés Földmérési Szakképző Iskola. Legközelebb: december 31-én 15 órakor a WSSz-stúdióban.

Az Egérbolygó Varázskendő című interaktív mesejátékkal kezdődött. Az akkor is szerzőként és rendezőként közreműködő Devecsery László a Weöres Sándor Színház két fiatal színészének, Unger Tündének és Szabó Róbert Endrének, és persze a gyerekek szárnyaló képzeletének, aktív közreműködésének köszönhetően jól működő előadást vitt színre a stúdióban. Az interaktív jelző ezúttal nem pusztán divatos bokréta a kalapon, hanem tényleg bevált: a gyerekek észrevétlen és ügyes bevonásával jött létre és csak így jöhetett létre az előadás. Látszólag könnyű ez, pedig egyáltalán nem az: aktivizálni, mozgatni, szóra bírni vagy éppen elcsendesíteni a gyerekeket, fenntartani a folyamatos kapcsolatot-kommunikációt. Azért gondolhattuk könnyűnek, mert Unger Tündi és Szabó Robi nagy könnyedséggel és természetességgel tették a dolgukat a gyakorlatilag üres - vagyis a képzelet útján bármivel benépesíthető - játéktérben. Ezredszer is bebizonyosodott, hogy a gyerekek képzelete magától értetődő csodákra képes.

Most itt van az újabb interaktív Devecsery László-mese, A kék pék, amely szintén a WSSz-stúdió üres terében játszódik, ismét sokat bízva a közönség képzelőerejére és aktivitására. Arról van szó, hogy egyszer egy pék nagyot gondol: ezentúl nem süt mást, csak kék színű kenyeret (kiflit, zsömlét stb.). A színpadon is megnyílik az Ibolyakék Pékség, benne Kalács Kázmér: Budai Dávid és Kalácsné Kiflicske: Korponay Zsófia sürgölődik. Közben a gyerekek megtanulnak kenyeret dagasztani, kiflit sodorni, brióst tekerni; macskát kerítenek az egereknek és megküzdenek az óriással. És bár az eredeti mese végén a nagyot gondoló pék belenyugszik, hogy kék kenyeret csak a Nap süthet (fölöttünk az omlós, puha ég), a mesejátékban másféle, színházias a happy end: van igazi, omlós, puha, kék színű kalács is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!