Kultúra

2017.07.11. 15:05

Kapu jelzi már a közösségi házat Pinkamindszenten

Hatalmas köztéri szobor lett az (egyik) eredménye az alkotótábornak. Már most büszke rá a település és a művészek is.

Bakos Ágnes

- Ha már egyszer itt vagyunk a természetben, körben erdők vannak, hát ezért - válaszolt a témaválasztást firtató kérdésre Lieb Roland szobrász. Mészáros Szabolccsal közösen készítették a kaput.

Mészáros Szabolcs és Lieb Roland a kultúrházat jelölő kapuszobornál
Fotó: Szendi Péter

Ahogy az ember Pinkamindszentre ér, balra, a fák takarásában van a közösségi központ, abban a pART Galéria. Eddig az talált oda, aki "tudta, hol keresse". Most már az út mellett, jobb kéz felől egy gallykapu mutatja az utat. Ez volt az egyik célja a kapu felállításának - mondták az alkotók. Ahogy Lieb Roland fogalmazott, egyfajta igazodási pont lett. A szobrásztól eddig jórészt betonból és rozsdás vasból készült munkákat láthattunk, legutóbb például Vasszécsenyben avatták egy munkáját, méretében a pinkamindszentihez hasonló, de az egy útszéli obeliszk. És az megrendelésre készült, ezt pedig az alkotótábor és a környezet inspirálta.

Lieb Roland - amikor nem a friss fával kísérletezik, akkor - alapvetően betonnal és rozsdás vassal dolgozik
Fotó: Szendi Péter

- Ezeken a fákon négy napja még rigó fütyült - mondta a friss alapanyagról. De itt éppen ez kellett: hogy illeszkedjen a természetbe a szobor. Ha konkrét meghatározást keresünk: ez egy land art alkotás. Amikor a természetben úgy jön létre valami, hogy kapcsolódik a közeghez. Például, amikor kavicsokból, kövekből készül kompozíció kavicsos terepen. Ide pedig, a mezőgazdasági területek mellé egy kazalszerű, véletlenszerűséget idéző kapu került. - Nem kortalan, öregedni fog. Majd kiderül, hogyan - mondta Lieb Roland. A nyers fa sajátossága, hogy idősödik és azzal együtt formálódik majd - bele a közösség, a falu életébe. Jól fogadták ugyanis a helyiek, nagyon tetszett mindenkinek a kapu. Valószínűleg külön megvilágítást kap a közösségi ház felől. És idővel programokat is tudnak illeszteni hozzá, köré - ezt remélik a művészek. A múlt heti alkotótáborban egyébként sok más munka is született: azokat a kultúrházban, a falu központjában állították ki.

Aki elmegy és megnézni a PinKaput (nem pink!), az térjen be a falu központjába is, mert érdemes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!